Erik Bojničan Zo Slovenska

Minister Maďarič označil rozpočet pre svoj rezort za solídny: Prišlo k navýšeniu v dvoch kľúčových oblastiach

Za solídny označil budúcoročný rozpočet svojho rezortu minister kultúry Marek Maďarič. Dôvodom je, že prišlo k navýšeniu financií v dvoch kľúčových oblastiach.

Ilustračný obrázok k článku Minister Maďarič označil rozpočet pre svoj rezort za solídny: Prišlo k navýšeniu v dvoch kľúčových oblastiach
Zdroj: TASR

Dôvodom spokojnosti ministra kultúry Mareka Maďariča je, že v rozpočte pre jeho rezort na budúci rok prišlo k navýšeniu financií v dvoch kľúčových oblastiach.

Fond na podporu umenia

„Jednak sú to prostriedky na novovzniknutý Fond na podporu umenia a potom sú to prostriedky, ktoré umožnia inštitúciám, ktoré majú na starosti digitalizačné projekty, ich udržateľnosť aj v ďalších rokoch,“ priblížil pre minister.

Napriek tomu, že pôvodne chcel pre Fond na podporu umenia 20 miliónov eur, ani aktuálnych 15 miliónov eur nepovažuje za málo peňazí. Pôvodný návrh ministerstva financií hovoril 14,5 miliónoch eur. „V záverečnej fáze rokovaní sa mi to podarilo aspoň zaokrúhliť na 15 miliónov eur. Je to 50-percentné navýšenie prostriedkov pre oblasti kultúry, ktoré budú spadať pod Fond,“ priblížil.

Desať miliónov bude pochádzať priamo z rozpočtu ministerstva kultúry (MK). Zvyšok z osobitného príspevku z odvodov prevádzkovateľov hazardných hier, ktorí ich uhradia do štátneho rozpočtu.

Možné navýšenie do ďalších rokov

Maďarič zároveň dostal prísľub možného navýšenia zdrojov do ďalších rokov. Podstatné však bude, akým spôsobom začne Fond fungovať a ako sa osvedčí.

Ide o novú verejnoprávnu inštitúciu, ktorá nahradí významnú časť dotačného systému MK. Z predmetnej sumy bude fond poskytovať príspevky na projekty kultúrnych aktivít v oblasti pamäťových inštitúcií, umenia, časti programu Pro Slovakia, ako aj nehmotného kultúrneho dedičstva a kultúrno-osvetovej činnosti. Tie v súčasnosti patria medzi dotačné programy ministerstva. Tento rok mohlo na dotácie použiť 20 miliónov eur.

Ministerstvo kultúry prvýkrát na základe vládou schváleného návrhu rozpočtu prekročilo hranicu 200 miliónov eur. V absolútnych číslach získalo o 11 miliónov eur viac ako tento rok.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM