Zo Slovenska

Ministerstvo chce motivovať školákov, aby išli študovať dopravu

Ministerstvo dopravy chce motivovať školákov, aby sa rozhodli študovať dopravu. Počas dvojdňovej akcie si žiaci môžu vyskúšať napríklad povolanie rušňovodiča.

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo chce motivovať školákov, aby išli študovať dopravu
Zdroj: TASR

Akcia bude prebiehať 24. a 25. marca na železničnej stanici vo Vrútkach. Pôjde o prezentačné dni v rámci projektu Študuj dopravu, do ktorého sú okrem ministerstva dopravy, Strednej odbornej školy dopravnej Martin-Priekopa, všetkých troch štátnych železničných subjektov, Žilinskej univerzity v Žiline a mesta Vrútky zapojení aj regionálni partneri a stredné odborné školy so zameraním na dopravu.

„Naším cieľom je zvýšiť záujem žiakov o štúdium na stredných odborných školách v oblasti dopravy a postupne tak zvyšovať odbornosť ľudí aj kvalitu projektov v oblasti dopravy,“ opísal minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

Skúška povolania

V rámci dvojdňového programu budú mať školáci v podobe ukážok rôznych povolaní možnosť vyskúšať si riadenie dopravy z pozície výpravcu na modelovej železnici, riadenie rušňa prostredníctvom ETCS zariadenia – moderného vlakového zabezpečovacieho systému či navštíviť priestory rušňa alebo kamióna a oboznámiť sa s diagnostikou a smart ovládaním vozidiel.

Zároveň školákom záchranári predstavia spôsoby poskytovania prvej pomoci, hasičský zbor bude prezentovať historickú a súčasnú hasičskú techniku a automobilové spoločnosti predstavia novinky zo sveta motorizmu.

Podľa rezortu dopravy tiež železniční modelári vystavia modely priamo v železničných vozňoch a návštevníkom bude predstavená kniha „Vrútky – 145 rokov s okrídleným kolesom“.

Možnosti štúdia

Na podujatí sa budú súčasne prezentovať študijné a učebné odbory v oblasti dopravy, ktoré je možné študovať na stredných odborných školách v Žilinskom, Banskobystrickom a Trenčianskom kraji.

Žilinská univerzita v Žiline predstaví podľa ministerstva aj možnosti vysokoškolského štúdia v oblasti dopravy a deťom a mládeži poskytnú odborníci kariérne poradenstvo s alternatívami ďalšieho profesijného smerovania.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM