Správy

Ministerstvo obrany chce do roku 2030 modernizovať armádu za viac ako 6,5 miliardy eur

Na viac ako 6,5 miliardy eur vyčíslilo Ministerstvo obrany (MO) SR náklady na hlavné modernizačné projekty slovenskej armády do roku 2030.

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo obrany chce do roku 2030 modernizovať armádu za viac ako 6,5 miliardy eur
Zdroj: TASR

Okrem iného by rezort obrany chcel získať alebo modernizovať bojové obrnené vozidlá 8×8, viacúčelové taktické vozidlá 4×4, protitankové systémy či delostrelecké palebné systémy.

Rezort obrany v týchto dňoch zverejnil návrh dlhodobého plánu rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj ozbrojených síl SR s výhľadom do roku 2030. V prílohách tohto dokumentu je uvedený aj časový harmonogram a počet kusov vojenskej techniky.

Vyplýva z neho, že MO by napríklad už do konca roku 2024 chcelo získať 81 kusov bojových obrnených vozidiel v hodnote 417 miliónov eur, do konca roku 2029 až 404 kusov viacúčelových taktických vozidiel 4×4, ale medzi modernizačné projekty zaradilo aj 445 kusov protitankových systémov, 14 viacúčelových taktických lietadiel, 17 kusov 3D rádiolokátorov krátkeho, stredného dosahu a blízkeho dosahu či dva kusy dopravných lietadiel.

MO SR plánuje do roku 2030 získať aj takmer 700 kusov nákladných automobilov.

Celý zverejnený dokument je však založený na predpoklade, že bude splnený prísľub v NATO. „Teda vyčleňovať na obranu dve percentá z HDP a z toho poskytovať na modernizáciu minimálne 20 percent,“ konštatuje MO SR v pláne rozvoja obrany.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM