Svet Správy

Ministerstvo odporúča Slovákom, aby necestovali do niektorých oblastí Talianska

V niektorých oblastiach Talianska vyčíňajú osýpky. Ministerstvo preto vydalo odporúčanie pre Slovákov, aby sa týmto destináciám vyhli.

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo odporúča Slovákom, aby necestovali do niektorých oblastí Talianska
Zdroj: TASR

V súvislosti s výskytom osýpok v niektorých regiónoch Talianska (najmä Lazio, Piemonte, Lombardia, Veneto), Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR odporúča Slovákom, ktorí nie sú zaočkovaní proti osýpkam, prípadne v minulosti neprekonali osýpky, zvážiť cestu do regiónov, v ktorých sa vyskytujú osýpky vo väčšom množstve. Rezort diplomacie o tom informuje aj na svojej internetovej stránke.

„V prípade detí, ktoré vzhľadom na nízky vek ešte nie sú zaočkované, odporúčame zvážiť odloženie cesty do postihnutých regiónov,“ zdôrazňuje rezort. Zároveň odporúča verejnosti, aby sledovala epidemiologickú situáciu vo výskyte osýpok v krajinách EÚ.

„Epidémie osýpok v členských štátoch EÚ a štátoch Európskeho hospodárskeho priestoru pokračujú. Riziko šírenia a trvalého prenosu osýpok existuje v oblastiach s vnímavou populáciou (nezaočkovanou populáciou, nedostatočne očkovanou populáciou, či populáciou, ktorá neprekonala osýpky). Najviac prípadov hlási Rumunsko (7282 vrátane 30 úmrtí) a Taliansko (3074),“ informuje Úrad verejného zdravotníctva SR na svojej internetovej stránke.

Zároveň zdôrazňuje, že jediným efektívnym preventívnym opatrením proti osýpkam je očkovanie. „Každá osoba cestujúca do postihnutej krajiny, ktorá nie je riadne očkovaná dvomi dávkami vakcíny proti osýpkam, je v riziku, že pri kontakte s chorým na osýpky ochorie,“ dodal úrad.

Tento rok majú problém s osýpkami vo svete aj krajiny ako Konžská demokratická republika (19 512 prípadov, 229 úmrtí), Somálsko (9813 prípadov), Etiópia (1981 prípadov), Thajsko (1681 prípadov), Nigéria (1538 prípadov), Ukrajina (735 prípadov), Južný Sudán (644 prípadov, tri úmrtia), Libéria (204 prípadov) a ďalšie.

Očkovanie proti osýpkam je na Slovensku povinné, robí sa najskôr v prvom dni 15. mesiaca života, najneskôr v 18. mesiaci života, preočkovanie sa vykonáva v 11. roku života. Patria medzi najzávažnejšie ochorenia detského veku, spoznať ich možno podľa charakteristických vyrážok. Sú veľmi nákazlivé, vírus sa šíri vzduchom. Spôsobujú časté komplikácie – zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému.

Na Slovensku už tento rok potvrdili prípad osýpok, bol však importovaný. Šlo o 25-ročného Taliana, ktorý študuje v Košiciach. Pravdepodobne sa nakazil v Novom Sade v Srbsku. Podozrenie na osýpky mali lekári aj u 13-mesačného bábätka, tie sa však u neho nakoniec nepotvrdili.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM