Zo Slovenska

Ministerstvo školstva: Z dôvodu štrajku je dnes zatvorených 111 škôl, čo je 1,65 percenta

Počet škôl, ktoré v piatok z dôvodu štrajku učiteľov zostali zatvorené oproti štvrtku (28.1.), poklesol. Kým vo štvrtok bolo zatvorených 114, dnes je to 111, čo predstavuje 1,65 percenta z celkového počtu 6724 škôl na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo školstva: Z dôvodu štrajku je dnes zatvorených 111 škôl, čo je 1,65 percenta
Foto: Viktória Botošová

Informuje o tom ministerstvo školstva. Údaje zaslali rezortu okresné úrady k 10.00 h.

Pokles počtu zapojených škôl evidujeme v Bratislavskom, Nitrianskom či Žilinskom kraji, naopak, zmena nastala napríklad v Levoči, kde dnes vstúpili do jednodňového štrajku tri školy,“ uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Rezort upozorňuje, že podľa vyhlášky riaditelia škôl majú povinnosť informovať zriaďovateľa školy a príslušný orgán miestnej štátnej správy v školstve o prerušení alebo zmene vyučovania, ako aj o poskytnutí riaditeľského voľna.

V Bratislavskom kraji je zatvorených 20 škôl, v Trnavskom 15, Nitrianskom 20, Žilinskom 16, Trenčianskom 15, Banskobystrickom 15, Prešovskom štyri a Košickom šesť škôl.

K 10.45 h je podľa webovej stránky Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) do štrajku zapojených vyše 10.600 učiteľov zo 758 škôl. Tieto čísla sú približne na rovnakej úrovni, ako tomu bolo vo štvrtok. Vtedy bolo číslo zapojených učiteľov približne na úrovni 10.600 a škôl asi 780.

Časť učiteľov vstúpila v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Dôvodom jeho vyhlásenia je podľa ISU dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM