Svet

Ministerstvo upozorňuje vodičov: Nové ceny cestných nálepiek v Bulharsku

Vodiči, ktorí pravidelne cestujú medzi krajinami, by mali zbystriť pozornosť. V Bulharsku totiž upravili ceny cestných nálepiek.

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo upozorňuje vodičov: Nové ceny cestných nálepiek v Bulharsku
Zdroj: TASR

V Bulharsku sa od januára 2018 zvýšil poplatok za cestnú nálepku pre vozidlá nad 3,5 tony na 12 eur. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR o tom informovalo na svojej internetovej stránke.

V platnom sadzobníku na rok 2018, ktorý v Bulharsku určuje výšku poplatkov za cestné nálepky, tzv. vinetky, pre jednotlivé kategórie dopravných prostriedkov, zaviedli aj novú trojmesačnú vinetku pre osobné automobily kategórie K3. Tá zahŕňa osobné automobily, dopravné prostriedky na prepravu cestujúcich do ôsmich miest na sedenie a dopravné prostriedky určené na prevoz cestujúcich alebo tovaru s maximálnou hmotnosťou do 3,5 tony. Cena trojmesačnej známky pre vozidlá tejto kategórie je 54 eur.

Výška pokuty za nezakúpenie cestnej nálepky pre kategóriu vozidiel K3 je 300 bulharských levov (približne 150 eur).

Používanie cestnej siete, diaľnic, rýchlostných ciest a ciest I. triedy, je v Bulharsku spoplatnené formou zakúpenia cestných nálepiek na najbližšej benzínovej stanici alebo pošte. Vinetku je potrebné nalepiť v dolnom pravom rohu predného skla vozidla a odstrániť ju hneď po skončení platnosti. Poplatky sa hradia aj za použitie mostov cez Dunaj na bulharsko-rumunskej hranici.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM