Erik Bojničan Správy

Ministerstvo varuje Slovákov pred možnými teroristickými útokmi v Tunisku

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) Slovenskej republiky upozorňuje Slovákov na naďalej platný výnimočný stav v Tunisku.

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo varuje Slovákov pred možnými teroristickými útokmi v Tunisku
Zdroj: TASR

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR upozorňuje Slovákov na naďalej platný výnimočný stav v Tunisku. „Jeho cieľom je vytvoriť kompetentným bezpečnostným zložkám podmienky pre efektívny boj proti terorizmu.“ Rezort diplomacie o tom informuje na svojej internetovej stránke.

Zvýšiť obozretnosť

„V súčasnosti neregistrujeme negatívny dopad na slobodu pohybu, alebo iné reštrikcie pre turistov. Napriek evidentným úspechom tuniských úradov v boji proti terorizmu, ministerstvo upozorňuje slovenských občanov na aktuálne bezpečnostné riziká, súvisiace s potenciálnymi teroristickými útokmi, vrátane letovísk a na miestach zvýšeného výskytu turistov (napr. pamiatky, turistické atrakcie),“ varuje rezort.

Ministerstvo preto odporúča Slovákom, aby počas pobytu v Tunisku zachovávali zvýšenú obozretnosť, prostredníctvom médií sledovali aktuálnu bezpečnostnú situáciu v krajine, vyhýbali sa masovým zhromaždeniam a pouličným zhlukom ľudí, napr. po piatkových modlitbách, a dodržiavali pokyny bezpečnostných zložiek.

Mimo letovísk

„Zároveň upozorňujeme občanov SR, aby na verejnosti rešpektovali miestne tradície, predovšetkým pri pohybe mimo letovísk. Ministerstvo dôrazne odporúča zdržať sa ciest do regiónov, hraničiacich s Líbyou a Alžírskom a do oblasti národného parku Džebel eš-Šaánbí (Chaambi Mountain), kde je bezpečnostná situácia naďalej veľmi nestabilná,“ konštatuje ministerstvo.

Ako ďalej informuje rezort, v uvedených oblastiach hrozia teroristické útoky a prebiehajú tam protiteroristické operácie tuniských bezpečnostných zložiek. „Z bezpečnostných dôvodov odporúčame využívať výlučne hlavné cestné komunikácie a necestovať po zotmení,“ zdôrazňuje ministerstvo.

Bez veľvyslanectva

Zároveň upozorňuje na to, že Slovensko nemá v Tunisku veľvyslanectvo a pre poskytnutie pomoci v prípadoch núdze má len obmedzené možnosti. Z toho dôvodu v naliehavých prípadoch môžu Slováci kontaktovať Zastupiteľský úrad SR v Káhire, veľvyslanectvo Českej republiky priamo v Tunise, alebo aj veľvyslanectvo niektorej inej členskej krajiny EÚ.

Ministerstvo dôrazne vyzýva Slovákov, aby v prípade cestovania do Tuniska využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na jeho webovej stránke.

V prípade organizovaných zájazdov odporúča, aby sa turisti neregistrovali jednotlivo, alebo aby turistickú skupinu zaregistroval hromadne delegát cestovnej kancelárie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM