Lucia Lauková Správy Zo Slovenska

Ministerstvo výrazne sprísni predaj čerstvých pekárskych a cukrárskych výrobkov

Pravidlá predaja čerstvých pekárskych a cukrárskych výrobkov budú prísnejšie. Ministerstvo chce zabrániť zavádzaniu zákazníkov.

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo výrazne sprísni predaj čerstvých pekárskych a cukrárskych výrobkov
Zdroj: TASR

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR výrazne sprísňuje pravidlá predaja čerstvých pekárskych a cukrárskych výrobkov. Reaguje tak na podnety od spotrebiteľov, ktorí si kúpili pečivo deklarované predajcami ako „čerstvé“ a zistili, že je vnútri zmrazené. Informovala o tom Zuzana Peiger Ačjaková z odboru komunikácie a marketingu MPRV.

Zavádzanie zákazníkov

„Zavádzanie zákazníkov s cieľom čo najvyššieho zisku zo strany obchodníkov a reťazcov budeme prísne sankcionovať. Vyzývam spotrebiteľov, ak na takéto porušenie narazia, aby okamžite kontaktovali Štátnu veterinárnu a potravinovú správu (ŠVPS) SR, ktorá vykoná v takejto prevádzke kontrolu,“ uviedla šéfka MPRV SR Gabriela Matečná (nominantka SNS).

Hrozí im pokuta

Predajcom, ktorí vyhlášku agrorezortu porušia, hrozí pokuta od 500 až do 10 000 eur. Práve zlé označovanie potravinárskych výrobkov pritom patrí medzi najčastejšie prehrešky obchodníkov pri kontrolách ich prevádzok Štátnou veterinárnou a potravinovou správou. Ide pritom o delikt, ktorý zavádza spotrebiteľa, keďže ten si kúpi inú ako deklarovanú potravinu.

Zákaz zmrazovania

V novele vyhlášky o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách MPRV SR zakazuje zmrazovanie nepredaného pečiva, chleba i výrobkov a ich následný predaj spolu s čerstvo upečeným. Zakazuje tiež miešanie čerstvých pekárskych a cukrárskych výrobkov s predpečenými mrazenými či chladenými polotovarmi. Nepredané rožky tak už nebudú môcť predajcovia zmraziť a na druhý deň predávať spolu s čerstvo upečenými.

Platnosť pravidiel

MPRV SR taktiež zavádza nové pravidlo týkajúce sa používania konzervačných látok, a to zákaz ich používania v čerstvých pekárskych výrobkoch. Vyhláška nadobudne platnosť 1. augusta 2017.

MPRV SR novelou vyhlášky reaguje na množiace sa podnety spotrebiteľov adresované ŠVPS SR, v ktorých poukazujú na tieto praktiky pri predaji pekárskych výrobkov a najmä požadujú ich rozlíšenie pri predaji. Vyhláška okrem toho mení definíciu čerstvosti a skracuje čas od upečenia čerstvého výrobku po jeho dodanie na pulty z 24 hodín na 12 hodín.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM