Zo Slovenska

Ministerstvo zahraničných vecí: Na Slovensko pricestuje 30 ukrajinských detí

Na Slovensko pricestuje 30 detí z Ukrajiny. Spolu so slovenskými deťmi predstavia projekt Deti za mier.

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo zahraničných vecí: Na Slovensko pricestuje 30 ukrajinských detí
Zdroj: TASR

V piatok (5.2.) ich čaká stretnutie s predstaviteľmi Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a s poslancami parlamentného zahraničného výboru. Informoval o tom dnes tlačový odbor rezortu diplomacie.

Ukrajinské deti sa stretnú aj s deťmi zo slovenských škôl. Predstavia výmenný projekt, ktorý sa bude realizovať v ďalších 35 krajinách, vrátane všetkých 28 krajín Európskej únie. V Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku sa už zrealizoval.

Projekt spočíva v tom, že ukrajinské deti lepia papierových holubov na mapu Ukrajiny s prianiami a želaniami pre deti z inej krajiny. Deti následne odovzdajú mapu so želaniami a prianiami, a zároveň prinesú ďalšiu mapu a holubov vo farbách zástavy danej krajiny, na ktorých budú písať želania domáce deti.

Všetky mapy z krajín Európy a sveta sa scentralizujú do veľkej mozaiky na Deň detí 1. júna v Kyjeve. Na podujatí sa zúčastnia tisícky detí aj politickí predstavitelia a veľvyslanci zúčastnených krajín.

Projekt vznikol z iniciatívy poslancov ukrajinského parlamentu, verejných činiteľov a diplomatických misií na Ukrajine. Konať sa bude od decembra 2015 do júna 2016. Organizuje ho charitatívna organizácia „Fond Obrodenia Prykarpatia“ ako medzinárodný sociálny projekt pod názvom „Deti pre svetový mier“.

Cieľom projektu je upozorniť ľudí na zachovanie mieru nielen na Ukrajine, ale aj na celom svete, podporiť ochranu záujmov Ukrajiny a prostredníctvom takýchto podujatí udržať pozitívny imidž Ukrajiny v Európe,“ informuje MZVaEZ SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM