Rastislav Búgel Svet Správy

Ministerstvo zahraničných vecí podporuje rešpektovanie španielskej ústavy

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR vníma súčasné dianie v Katalánsku ako vnútornú záležitosť Španielska. Plne pritom podporuje rešpektovanie platného právneho rámca daného španielskou ústavou a teritoriálnu integritu Španielska.

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo zahraničných vecí podporuje rešpektovanie španielskej ústavy
Zdroj: TASR

„V tejto súvislosti vyzývame predstaviteľov katalánskych inštitúcií, aby sa zdržali krokov, ktoré sú v rozpore s právnym poriadkom Španielska. Najlepším nástrojom na riešenie problémov v demokratickej spoločnosti je dialóg, ktorý však musí rešpektovať princípy právneho štátu a ústavu Španielska,“ konštatoval hovorca rezortu diplomacie Peter Susko.

Približne 90 percent zúčastnených voličov sa v referende v nedeľu (1.10.) vyslovilo za nezávislosť Katalánska od Španielska, avšak viac ako polovica oprávnených voličov sa na ňom nezúčastnila.

Katalánski poslanci v utorok (10.10.) podpísali deklaráciu nezávislosti Katalánska. Dokument zatiaľ nenadobúda účinnosť.

Vyhlásenie nezávislosti Katalánska obsahuje aj výzvu ku všetkým štátom a medzinárodným organizáciám, aby uznali Katalánsku republiku ako nezávislý a suverénny štát. Signatári sa v ňom obracajú na katalánsku vládu, aby podnikla všetky kroky nevyhnutné na implementáciu prijatého vyhlásenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM