Kristína Kožiaková Zo Slovenska

Ministerstvo životného prostredia: Situácia v oblasti životného prostredia sa významne zlepšila

Boj proti povodniam, ochrana vody a reforma odpadového hospodárstva symbolizujú podľa envirorezortu posledné štyri "dynamické a úspešné" roky v životnom prostredí.

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo životného prostredia: Situácia v oblasti životného prostredia sa významne zlepšila
Zdroj: TASR

„Ministerstvu sa od roku 2012 podarilo vrátiť rešpekt, aký si rezort zaslúži a situácia v oblasti životného prostredia sa významne zlepšila. Úspešne presadilo veľké systémové zmeny, vrátane nových zákonov a dokonca novelizácie ústavy, až po množstvo projektov, ktoré sa nielen pripravili, ale aj dokončili,“ uviedol hovorca rezortu Maroš Stano.

Za štyri roky ministerstvo urobilo podľa jeho slov všetko preto, aby sa Slovensko aj v oblasti životného prostredia posunulo k moderným európskym štátom. „Rezort sa zameral na lepšiu ochranu pred povodňami a zvládol rekordnú povodeň na Dunaji v roku 2013. Podporu získalo v rámci boja proti klimatickej zmene množstvo environmentálnych projektov, vrátane veľkých vodárenských projektov budovania vodovodov a kanalizácií, zatepľovanie verejných budov a podpora obnoviteľných zdrojov energie. Slovensko po 14 rokoch vďaka novému zákonu bude lepšie hospodáriť s odpadom, dramaticky sa zvýšila ochrana vody ako strategickej suroviny,“ povedal Stano.

K najvýznamnejším udalostiam v rezorte životného prostredia patrí podľa hodnotenia ministerstva návrat vodnej elektrárne Gabčíkovo po 20 rokoch do rúk štátu. Stalo sa to vlani, napraviť sa tak mali dôsledky „nevýhodnej“ privatizácie Slovenských elektrární. „Rozsudok v prospech štátu potvrdil aj Krajský súd v Bratislave,“ pripomenul Stano.

Ministerstvu sa podarilo presadiť nový zákon o odpadoch, ktorý po 14 rokoch zásadne mení systém odpadového hospodárstva na Slovensku smerom k vyspelej Európe. „Pomôže životnému prostrediu, zavedie poriadok a transparentné vzťahy a zníži administratívne nároky,“ priblížil Stano s tým, že ide o revolučný krok. „Dovozcovia a vývozcovia sa postarajú o vytriedený odpad na vlastné náklady, ľudia budú viac motivovaní separovať a obce podľa aktuálnych odhadov ušetria ročne až 30 miliónov eur,“ ozrejmil. Zároveň sa rozbehol prvý program na odstraňovanie čiernych skládok. „Bol mimoriadne úspešný, 211 žiadateľov odstránilo až 570 čiernych skládok a rezort pripravuje aj druhé kolo, na ktoré žiada 15 miliónov eur,“ doplnil.

Pripomenul, že na návrh ministerstva životného prostredia vláda historicky prvý raz definovala pitnú vodu ako strategickú surovinu. „Novela ústavy zakázala jej vývoz ako suroviny do zahraničia a v októbri roku 2014 ju parlament schválil 102 hlasmi. Slovensko má tak jednu z najvyššej miery ochrany vody v celej Európe a sme pripravení ísť do konfliktu aj s Európskou komisiou,“ poznamenal Stano.

Envirorezort predstavil tiež Program protipovodňovej ochrany pre Slovensko do roku 2020. „Ministerstvo počas tohto obdobia zásadným spôsobom akcelerovalo roky trestuhodne zanedbávanú ochranu pred povodňami, čo si vyberalo daň v podobe veľkých škôd,“ skonštatoval Stano. Vodohospodári len v rokoch 2015/16 ukončujú práce na 20 protipovodňových stavbách. V rámci nového operačného programu je do roku 2020 vyčlenených na protipovodňovú ochranu približne 400 miliónov eur.

Ministerstvo presadilo aj zákaz ťažby rádioaktívnych látok na území SR. Výnimka bude iba v prípade súhlasu dotknutých obyvateľov v miestnom referende. Envirorezort tak reagoval najmä na možnú ťažbu uránu na Jahodnej pri Košiciach. Rovnako sa prijala zonácia druhého najnavštevova­nejšieho národného parku Slovenského raja – ako historicky prvého národného parku podľa nových pravidiel.

Po prvý raz v histórii Slovenska sa začalo systematické riešenie a sanácia desiatky rokov starých environmentálnych záťaží, ktoré ohrozujú zdravie ľudí a životné prostredie, poukázal tiež Stano. „Staré envirozáťaže sú už odstránené v 19 lokalitách. Prieskum, ktorý musí sanácii predchádzať, už bol dokončený v 141 lokalitách a v ďalších 54 lokalitách sa prieskum pripravuje. Rezort chce následne začať ďalšie dôležité a mimoriadne komplikované sanácie problémových miest. Na tento účel vybojoval od Bruselu alokáciu celkovo viac ako 180 miliónov eur,“ zhrnul.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM