Webnoviny - Svet

Ministri obrany V4 budú hovoriť o spoločnej bojovej skupine

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Martin HavranBRATISLAVA 12. mája (WEBNOVINY) – Ministri obrany krajín V4 a Ukrajiny budú vo štvrtok v Levoči diskutovať o klesajúcom trende rozpočtov na obranu, ktorý je aktuálnym spoločným problémom tejto pätice krajín. Šéfovia rezortov obrany visegrádskeho zoskupenia majú tiež v pláne prerokovať vytvorenie spoločnej bojovej skupiny Európskej únie, tzv. „battle group“ krajín V4.

„Som rád, že budem môcť na Slovensku privítať kolegov zo susedných krajín. Verím, že po rokovaniach vyšleme silný politický signál a oznámime náš zámer vytvoriť bojovú skupinu V4 v prvom polroku 2016,“ povedal minister obrany SR Ľubomír Galko. Dodal, že jednou z najdôležitejších otázok, ktoré bude potrebné v tejto súvislosti čo najskôr vyriešiť, je určenie vedúcej krajiny a operačného veliteľstva.

Účasť Ukrajiny v tejto bojovej skupine by bola podľa ministra Galka nepochybne obohatením. „Je v našom spoločnom záujme doriešiť účasť a spôsobilosti, ktorými je Ukrajina ochotná a schopná prispieť,“ uviedol.

Spolupráca V4 patrí medzi priority zahraničnej politiky SR. Partnerstvo medzi Českou, Maďarskou, Poľskou a Slovenskou republikou podstatným spôsobom prispieva k regionálnej spolupráci a lepšiemu presadzovaniu záujmov stredoeurópskych krajín v Európe a vo svete.

Dôkazom toho, že krajiny V4 vnímajú regionálnu spoluprácu širšie, je aj účasť ukrajinského ministra obrany, ktorý sa do rokovaní zapojí vo štvrtok predpoludním.

Agentúru SITA informoval hovorca ministerstva obrany Ivan Rudolf.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM