Webnoviny - Svet

MLÁDEŽ: Mladí stále menej riešia verejné problémy

WEBNOVINY.SK

Ilusračné foto SITA/Michal Burza BRATISLAVA 9. augusta (WEBNOVINY) – Mladí ľudia chcú byť informovaní o dianí vo svojom okolí, avšak ich podiel na aktívnom riešení problémov klesá. Konštatuje to Správa o mládeži 2010, ktorú vypracoval odbor detí a mládeže ministerstva školstva v spolupráci s IUVENTOU – Slovenským inštitútom mládeže. Jedným z indikátorov tohto stavu je veľmi nízke zastúpenie mladých medzi poslancami miestnych a regionálnych samospráv. „Mladí ľudia na Slovensku sú dlhodobo vnímaní ako spoločenská skupina, ktorá spôsobuje problémy, čo je potrebné riešiť, a nie ako potenciálny zdroj možných riešení,“ píše sa v správe. Výsledkom je nedôvera starších k schopnostiam a zodpovednosti mladých ľudí za fungovanie mesta, obce alebo regiónu.

Mládežnícke, mestské alebo študentské parlamenty existujú, ale v mnohých prípadoch iba ako formálny dôkaz pre samosprávu o tom, že sa venuje mládeži. Uvedené štruktúry často zabezpečujú len kultúrne alebo športové aktivity pre mladých ľudí a ich zástupcovia sa aktívne nezapájajú do rozhodovania. „Chýba tradícia konzultácií v politickej kultúre na Slovensku na všetkých úrovniach,“ odôvodňujú skutočnosť autori správy. Súčasťou bežnej praxe stále nie sú trvalé funkčné štruktúry a platformy, respektíve nie sú pre mládež atraktívne. Rozvoj občianskej participácie mládeže je pritom cieľom viacerých podporných národných a európskych programov a nadácií, ale ich možnosti sú najmä z pohľadu zdrojov obmedzené.

Na Slovensku žije viac ako 2,2 milióna ľudí vo veku do 30 rokov. Z celkového počtu obyvateľov tvoria mladí 40,68 percenta. Na rozdiel od iných krajín Európskej únie nie je nedostatok mladých ľudí v slovenskej realite ešte aktuálny. Demografické trendy však ukazujú, že proces starnutia obyvateľstva sa bude v najbližších desaťročiach zrýchľovať. Kým v súčasnosti na Slovensku pripadajú na jedného obyvateľa vo veku nad 65 rokov dvaja obyvatelia vo veku do 17 rokov, v roku 2050 bude podľa stredného variantu tento pomer opačný. Na jedného obyvateľa vo veku do 17 rokov pripadnú skoro dvaja obyvatelia vo veku nad 65 rokov.

Agentúru SITA informovala Janette Maziniová z Oddelenia rozvoja práce s mládežou IUVENTA.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM