Jakub Forgács Rôzne

Mladí bystrickí podnikatelia prerazili s inovatívnym nápadom: Zákazky získali v Jordánsku, Dubaji aj na Srí Lanke

Svojou šikovnosťou dokázali, že aj z Banskej Bystrice sa dá robiť biznis do celého sveta. Pod Urpínom sa stretli úspešní mladí podnikatelia.

Ilustračný obrázok k článku Mladí bystrickí podnikatelia prerazili s inovatívnym nápadom: Zákazky získali v Jordánsku, Dubaji aj na Srí Lanke
Zdroj: Dnes24.sk

Či je možné tvoriť globálny biznis zo srdca Slovenska, z Banskej Bystrice, ukázala stredajšia konferencia, ktorá sa uskutočnila v aule Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela. Vystúpili na nej úspešní mladí podnikatelia a potvrdili, že podnikať sa dá v rámci celého sveta i z mesta pod Urpínom.

Podpora mladých podnikateľov

„Konferenciu sme zorganizovali s cieľom podporiť mladých podnikateľov v Banskobystrickom kraji. Chceme pritiahnuť mladých ľudí k podnikaniu a rozvoju regiónu i Banskej Bystrice tak, aby po skončení škôl podnikali tu a neunikali mimo región,“ konštatovala za organizátorov Veronika Beličková. Akciu usporiadalo Business Innovation Center Banská Bystrica spoločne s Univerzitou Mateja Bela v rámci celoslovenskej súťaže mladých podnikateľov StartupAwards.

Podľa Beličkovej ohlas mladých ľudí na ich aktivity je stále lepší, navyše výraznú podporu im prejavuje aj samotné mesto. Ako dodala, najväčší záujem mladých je o IT biznis, ktorý je najpopulárnejší. „Naším cieľom je však ukázať, že to nie je jediná oblasť. Podnikať a inovovať sa dá vo všetkých sektoroch,“ uviedla Beličková.

Banskobystrický viceprimátor Martin Turčan mal pred nástupom do funkcie štyri firmy. „Podnikanie je vec, ktorú neprerušíte, aj keď idete do samosprávy. Keď v nej skončíte, musíte sa niekde vrátiť. Podnikať som začínal na vysokej škole ako 23-ročný a v najlepších časoch, v roku 2009, som mal štyri firmy. Každá sa zaoberala inou oblasťou, od účtovníctva cez logistiku až po developerskú a stavebnú činnosť. Keďže na všetkých poliach sa hrať nedá, zredukoval som to na dve firmy, účtovnú a developerskú, tie fungujú ďalej,“ reagoval Turčan.

Podľa neho aktivity tohto druhu majú byť nápomocné k zorientovaniu sa s biznis prostredím. Považuje za dôležité, aby prenos kvalitných informácií medzi mladými ľuďmi bol v čo najväčšej možnej miere.

Zákazky v Jordánsku, Dubaji aj na Srí Lanke

O svoje skúsenosti na konferencii sa podelila aj riaditeľka pre medzinárodný obchod z banskobystrickej firmy zameranej na inovatívne LED osvetlenie a optické vlákna Marianna Slivková. Prvé skúsenosti s podnikaním získala v Anglicku, kde pracovala ako prekladateľka a tlmočníčka. V roku 2007 sa vrátila do Banskej Bystrice, kde jej brat rozbehol spoločnosť a musel si robiť všetko sám.

„Prišla som s tým, že mu to tu pomôžem rozbehnúť vo veľkom. Podľa spätnej väzby klientov cítil, že je to niečo, čo má budúcnosť. Navrhujeme, vyrábame, predávame a inštalujeme rôzne osvetlenia do interiérov, domácností, robíme rôzne zážitkové osvetlenie,“ uviedla Slivková.

Ich spoločnosť má dnes 24 zamestnancov a rozbehli aj aktivity na zahraničných trhoch. Za sebou majú zákazky v Jordánsku, Dubaji či na Srí Lanke. Potenciálnym klientom sa najprv prezentovali na medzinárodných výstavách v zahraničí.

„Dôležité je nebáť sa. Ak som niekde nebola spokojná, zbalila som sa a povedala si, nejako bude, idem ďalej. Ak máte nadšenie a veríte svojmu projektu a produktom, to ovocie musí prísť. To nejde, aby neprišlo,“ uzavrela mladá podnikateľka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM