Dominika Pacigová Rôzne Zo Slovenska

Mladí Popradčania čelia nebezpečenstvu: Objavujú opustené a chátrajúce miesta

Rôzne opustené miesta, v ktorých kedysi pulzoval život, fascinujú mladých ľudí. Navštevujú chátrajúce budovy, ktoré už na prvý pohľad vyzerajú hrôzostrašne.

Ilustračný obrázok k článku Mladí Popradčania čelia nebezpečenstvu: Objavujú opustené a chátrajúce miesta
6
Galéria
Zdroj: archív Dávida Klieščika

Dávid Klieščik (26) pochádza z Popradu. Spolu s priateľkou objavujú časom zabudnuté či prachom zapadnuté miesta na Slovensku. Ide o nemocnice, hotely, bane, CO kryty i mnohé ďalšie. Ich spoločníkmi sú väčšinou spomienky zabudnuté v budovách, tma či ticho. Z miest, kde sa zastavil čas, nahrávajú videá a postupne ich uverejňujú na Youtube.

Láka ich Slovensko i zahraničie

Odvážnemu Popradčanovi bola veľkou motiváciou priateľka, ktorá je milovníčkou urbexu už päť rokov. Ukázala mu kúpele Korytnica, ktoré patria medzi najznámejšie opustené lokality na Slovensku. „Veľmi ma to zaujalo. Predtým som videl mnoho videí, a tak som začal pátrať po opustených miestach v okolí Popradu. Zistil som, že sa tu nachádza mnoho takýchto budov. Vtedy som sa rozhodol kúpiť si prvú kameru,“ zaspomínal na svoje začiatky.

Spolu navštívili okolo 50 budov a neustále objavujú nové. Okrem Slovenska vycestovali aj do susednej Budapešti. „V tejto metropole sa nachádza obrovské množstvo opustených objektov, ale väčšina z nich je dobre zabezpečená a strážená. Práve preto sa nám podarilo natočiť len jeden z nich. Bol to cintorín starých vlakov, známy ako Red Star Train Graveyard. Je to obrovský areál, v ktorom sa nachádza vyše sto opustených lokomotív a vozňov,“ prezradil.

Zdroj: YouTube.com

Návrat v čase

Neraz sa vracajú niekoľko desiatok rokov dozadu. Naposledy ich prekvapila opustená chata v lese. „Vo vnútri to vyzeralo tak, ako keby sa tam zastavil čas. Rodina, ktorá v nej žila, odišla zo dňa na deň. Našli sme tam takmer všetko – od nábytku, cez knihy až po vianočný stromček. Najzvláštnejšie však boli zbalené kufre. Bolo to desivé,“ objasnil Klieščik, ktorý má stále viac a viac pozitívnych ohlasov od ľudí, ktorých tento fenomén zaujíma.

S negatívnymi skúsenosťami sa doposiaľ nestretli. Najhoršie pre nich je, ak cestujú niekoľko stovák kilometrov a objekt sa na danom mieste nenachádza. Niekedy však musia zachovať chladnú hlavu a rozmýšľať, čo v danej situácii urobiť. „Keď sme prechádzali budovu, ktorá sa nachádza ďaleko od mesta a ľudských obydlí, začuli sme neznáme hlasy a kroky, ktoré sa k nám rýchlo približovali. Ostal som s kamarátkou v budove a priateľka išla hliadkovať vonku. Opäť sme začuli kroky a už nebolo kam ujsť. Pred nami boli dvaja chlapi, ktorí tvrdili, že sú správcovia a odstavujú vodu. Boli veľmi milí a ústretoví, ale až neskôr vysvitlo, že išlo o zlodejov,“ povedal Popradčan, ktorý toto video nazval najlepší objav na Slovensku.

Opustené miesta navštevujú počas dňa. „V noci sa v budovách môžu nachádzať bezdomovci. Na druhej strane, na dobré zábery potrebujeme silné osvetlenie, to by nás mohlo v noci prezradiť. Natáčať počas dňa je oveľa bezpečnejšie,“ uzavrel odvážny mladík, ktorý sa tento rok chystá do Poľska, Českej republiky a Černobyľu.

Zdroj: archív Dávida Klieščika
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM