Jakub Forgács Rôzne

Mladý Bystričan prehovoril o svojej zaujímavej skúsenosti: Štúdium aj maturity v New Yorku!

Martin Hrušovský (19) mal vskutku netradičné maturity. Mladý Bystričan ich totiž absolvoval až v ďalekom USA, kde študoval na strednej škole. O tom, ako vyzerala škola za oceánom, ale aj tom, čo mu najviac chýbalo v zahraničí, nám porozprával v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Mladý Bystričan prehovoril o svojej zaujímavej skúsenosti: Štúdium aj maturity v New Yorku!
Zdroj: Dnes24.sk

Hoci sa narodil pod Urpínom a bol študentom Obchodnej akadémie, túlavé topánky ho zaviedli až do USA. Bystričan Martin Hrušovský (19) istý čas žil na Long Islande v New Yorku. Vybral sa tam totiž študovať.

Prečo sa mladý chalan z Banskej Bystrice, vybral do New Yorku?

Do New Yorku som išiel na výmenný program, ktorý mi umožnil, dostať sa na miestnu strednú školu, na ktorej som na konci školského roka aj zmaturoval.

Ale prečo práve New York?

Obrovské mesto s kopec možnosťami. Niekedy sa stanú úžasné náhody a ja som mal to šťastie.

Vycestoval si na vlastnú päsť alebo cez nejakú agentúru?

Do Ameriky som vycestoval cez Rotary club, za čo im patrí veľké ďakujem.

Mal si pre tento nápad podporu aj v rodine či priateľoch alebo ťa od cesty skôr odhovárali?

Samozrejme, rodina mi poskytla dostatočnú podporu a priatelia taktiež. Nikto ma neodhováral, skôr mi hovorili, že by si netrúfli, odísť tak ďaleko na tak dlhý čas.

Na túto cestu si sa vybral sám alebo ti niekto robil spoločnosť?

Odcestoval som sám a na letisku v New Yorku (JFK) ma čakala moja prvá „host“ rodina.

Bol si v New Yorku primárne kvôli škole alebo si tam aj pracoval?

Hlavne kvôli škole, ale vždy, keď sa dalo, som po škole chodil pomáhať do skateshopu. Do USA som odišiel v lete 2014 a vrátil som sa v lete 2015.

V čom vidíš hlavné rozdiely štúdia v New Yorku a v Banskej Bystrici?

Rozdiely sú väčšinou vo všetkom. Škola je tam založená na úplne inom systéme ako na Slovensku. Funguje to tam asi tak, že študent chodí na každú hodinu, ktorú ma v rozvrhu, do inej triedy, kde je iný učiteľ a iný kolektív. Po celej škole sú umiestnené na každom rohu kamery a ochrankári. Dĺžku prestávky som mal medzi každou hodinou päť minút a jedna vyučovacia hodina trvala 40 minút. Ľudia sú priateľskí a zhovievaví. Jedlo je nič moc akurát tak v škole. Mimo školy sa tam dajú nájsť veľmi slušné reštaurácie a druhy jedál.

Keď si New Yorku študoval, opíš kde a aké podmienky si tam mal…

Študoval som tam na štátnej High-School (stredná škola). Od pondelka do piatku som mal povinnú školskú dochádzku, tak ako aj na Slovensku. Vyučovací proces prebiehal každý deň, tak isto, a to formou 9-hodinovej výučby rôznych predmetov, ktoré som si na začiatku školského roka vybral. Podmienkou školy a Rotary clubu bolo, že som sa musel pravidelne pripravovať do školy a mať dobré výsledky, keby som ich nemal, tak by ma poslali domov.

Čo ti tak ďaleko od domova chýbalo a čo, naopak, si v USA našiel?

Najviac mi chýbali rodina a kamaráti a samozrejme, typické slovenské špeciality. V USA som si toho našiel veľmi veľa, čo mi k srdcu prirástlo, ale najviac určite životný štýl, podmienky na športovanie a voľný čas, pláže s krásnym Atlantickým oceánom a mnoho ďalších vecí…

Ako ťa vnímali tvoji americkí spolužiaci. Brali ťa rovnocenne alebo si videl isté rozdiely v prístupe?

V škole ma spolužiaci brali rovnocenne, boli veľmi priateľskí a ochotní.

Oľutoval si niekedy svoje rozhodnutie vycestovať, resp. mal si aj slabšie chvíľky?

Nikdy, skôr naopak. Rok v Amerike mi veľmi veľa dal a som veľmi vďačný, že som mal takú možnosť. Slabšia chvíľka bola len v období Vianoc, kedy som chcel byť s najbližšími, ale zmieril som sa s tým a úplne v pohode sa to dalo zvládnuť.

Ako si zvládol odlúčenie od rodiny?

V dnešnej dobe sa to dá zvládnuť úplne v pohode, keďže si môžem s najbližšími napísať alebo zavolať cez Skype alebo Facetime. Na Slovensko som sa vrátil až po roku.

Tvojou záľubou je skateboarding. Bol tiež jedným z dôvodov, prečo si sa rozhodol vycestovať?

Presne tak, skateboardingu sa venujem už niekoľko rokov. Určite bol tiež s jedným z dôvodov, prečo som vycestoval na dlhšiu dobu do zahraničia, keďže v Banskej Bystrici, v ktorej som vyrástol, sú podmienky na skateboarding veľmi biedne, lepšie povedané žiadne…

Pre tento šport v USA sú asi oveľa lepšie podmienky…

Samozrejme, veď odtiaľ skateboarding pochádza a podmienky sú tam najlepšie, hlavne v Kalifornii, kde skateboarding vznikol. V New Yorku to je tiež na dosť vysokom leveli, ale komplikuje to tam zimné ročné obdobie.

Zúčastnil si sa už nejakých súťaží doma na Slovensku alebo priamo v USA?

Áno, zúčastnil, na Slovensku medzi moje najväčšie úspechy patrí 4. miesto v súťaži Slovenský Skateboardový pohár, Žilina kategória do 16 rokov a 1. miesto Best Trick (gap) Picnic skateshop show Zvolen. V USA som sa tiež zúčastnil niekoľkých súťaží. Jednou z nich, na ktorej sa mi zadarilo, bola súťaž v LES Coleman skateparku v New York City, kde bol Go Skateboarding Day od Nike SB a časť súťaže prebiehala na piatich schodoch, kde mali jazdci dať čo najlepší trik. Na začiatku jazdci dávali, len ľahké triky a ja som to práve vtedy riskol a skúsil jeden z ťažších trikov bol to – switch varialheeflip, nečakane som to dal a všetci začali tlieskať a kričať a nakoniec ma porota odmenila skate doskou, topánkami a vecami od značky, ktorá pretek sponzorovala.

A čo úrazy? Asi to nie je najbezpečnejší šport...

Isteže, najbezpečnejšie to nie je. Za celý čas, čo sa tomu venujem, som mal našťastie, len vyvrtnuté členky, narazené zápästia a päty.

Chceš sa mu venovať aj na profesionálnej úrovni alebo sa mu už venuješ?

Určite som to niekedy chcel, ale pozerám sa na to reálne. Momentálne je moja priorita zmaturovať na Obchodnej akadémií v Banskej Bystrici a urobiť príjmačky na vysokú školu.

Kam viedli tvoje prvé kroky po príchode na Slovensko?

Prvé kroky po príchode na Slovensko, si myslím, sú každému jasné. Stretol som sa konečne s rodinou a s priateľmi a konečne som si mohol vychutnať slovenskú kuchyňu, ktorá mi veľakrát počas roka v zahraničí chýbala. Musím však priznať, že po príchode som mal nie ľahké leto. Štúdiu k rozdielovým skúškam som sa venoval celé leto, ale stálo to za to. Aj touto cestou by som sa chcel poďakovať vedeniu školy, že som mal možnosť urobiť rozdielové skúšky a opäť pokračovať v ročníku s mojou triedou.

Plánuješ sa do USA vrátiť?

Určite by som si to priaľ, ak by sa mi to podarilo bol by som veľmi rád.

V našej videogalérii si môžete pozrieť Martinove videá s kúskami, ktoré predvádzal v amerických skateparkoch!

Čítajte tiež:

Fantastické kúsky mladého Bystričana (27): Z toho, čo dokáže na bicykli, tuhne krv v žilách VIDEO

V Bystrici vyrastá ďalší talent v chôdzi: Vzorom Lucie je Matej Tóth, až takýto pozor dala na jeho podpis na ruke

Foto: archív Martina Hrušovského

Talentovaný bystrický skater v USA
3
Galéria
Mladý Bystričan odišiel za oceán: Študovať sa vybral do USA
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM