Rôzne Zo Slovenska

Mladým Slovákom sa z domu nechce: Rodičovské hniezdo opúšťajú až po tridsiatke

Mladí Slováci patria k tým Európanom, ktorí sa najdlhšie rozhodujú opustiť spoločnú domácnosť so svojimi rodičmi. Najrýchlejšie opúšťajú "rodičovské hniezdo" mladí Európania zo škandinávskych krajín, naznačil najnovší prieskum Eurostatu.

Ilustračný obrázok k článku Mladým Slovákom sa z domu nechce: Rodičovské hniezdo opúšťajú až po tridsiatke
Zdroj: TASR

Štatistický úrad EÚ v zverejnenej správe upozornil, že podľa údajov zozbieraných v roku 2015 v 28-člennej EÚ je 26,1 roka priemerným vekom, keď sa mladí ľudia rozhodnú osamostatniť. Rozdiely medzi členskými štátmi sú však obrovské.

Severania odchádzajú na prahu dvadsiatky

Najrýchlejšie, už na prahu dvadsiatky, útočisko u rodičov opúšťajú mladí ľudia na severe Európy. Potvrdzujú to údaje z troch severských štátov Únie – Švédi majú tendenciu osamostatniť sa vo veku 19,7 roka, pre Dánov je to vek 21,1 roka a vo Fínsku platí priemer 21,9 roka. Za škandinávskymi krajinami nasleduje Luxembursko (23,1 roka), Estónsko (23,6 roka), Holandsko (23,7 roka), Nemecko (23,8 roka) a Francúzsko (23,9 roka).

Na druhej strane rebríčka sú členské štáty EÚ, kde sa mladí zdržiavajú v dome svojich rodičov dlhšie až o celé jedno desaťročie. Platí to hlavne pre Chorvátov (31,4 roka), Malťanov (31,1 roka), Slovákov (30,9 roka) a Talianov (30,1 roka). Dlho s rodičmi v jednej domácnosti zostávajú aj Gréci (29,4 roka), Španieli (29 rokov), Portugalci (28,9 roka) a Bulhari (28,7 roka).

Ženy odchádzajú od rodičov skôr

Prieskum Eurostatu naznačil, že v každom členskom štáte EÚ majú mladé ženy tendenciu opustiť rodičovskú domácnosť skôr ako muži. Najvyššie rozdiely medzi pohlaviami boli zaznamenané v Rumunsku (25,6 roka pre ženy, 30 rokov pre mužov), Bulharsku (26,8 roka oproti 30,5 roka) a Chorvátsku (29,6 roka oproti 33 rokom).

Na Slovensku mladé ženy odchádzajú od rodičov v priemernom veku 29,5 roka, kým muži vo veku 32,4 roka. Prieskum Eurostatu nehovorí nič o príčinách tohto stavu v jednotlivých členských krajinách EÚ.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM