Kristína Kožiaková Regióny

Mliečny bar, Veľká obuv....5 legendárnych obchodov zo socíku, ktoré sme navštevovali v Brezne

Orientačnými bodmi stretnutí sa odjakživa stávali miesta zvlášť známe, viditeľné, alebo jedinečné. Breznianske obchodíky, na ktoré si dnes už pamätajú len tí skôr narodení, mali vo svojej dobe špecifický cveng...

Ilustračný obrázok k článku Mliečny bar, Veľká obuv....5 legendárnych obchodov zo socíku, ktoré sme navštevovali v Brezne
Zdroj: TASR

Dnes sa už obchody v centre Brezna menia tak rýchlo, že ani nestihneme postrehnúť, aký sa tam zrovna nachádza. Kedysi však prevádzky boli na jednom mieste roky a tak sa stávali nielen obľúbenými miestami na nákupy, ale aj orientačnými bodmi stretnutí. Niektoré obchody si tí skôr narodení pamätajú do dnes a ich názvy sa uchovali, aj keď predajne sú už dávnou minulosťou.

Mliečny bar

Mliečny bar nebol len obľúbeným miestom na raňajky, ale aj na príjemné stretnutia. Breznania si chodili pochutnať na rôznych šalátoch, či ruskom vajci. Samozrejme k tomu čerstvé pečivo. Spomienky vtedajších detí na mliečny bar sa viažu hlavne na „kakao.“ Nachádzal sa v priestoroch dnešnej Turisticko-informačnej kancelárie.

Zelovoc

Aj mladšie ročníky si zo slov starších vedia predstaviť rady pred zelovocom. Banány a mandarínky sa objavovali hlavne na jeseň, pred Mikulášom a Vianocami. O tom, že prišiel tovar sa ľudia dozvedeli len od predavačiek, prípadne keď videli stáť pred obchodom dlhý rad. Pamätáte si doma aj na plnú krabicu banánov? Keď bolo lacno, bralo sa veľa. Najdlhšie rady na ovocie a zeleninu bývali v zelovoci na Krčulovej ulici, kde sa dnes nachádza soľná jaskyňa.

Cukráreň

Cukráreň na námestí sa naplnila vždy po nedeľnej omši. Jej návšteva patrila skôr k výnimočným udalostiam ako k bežným a to by sa dnešným deťom rozhodne nepáčilo. Vchod do cukrárne bol priamo z námestia a dnes by ste tam niečo pod zub hľadali márne. Vynikajúca zmrzlina a samozrejme vychytené koláče boli samozrejmé, tie staršie ročníky si budú pamätať skvelý „punčák“ alebo likérový špic.

Veľká obuv

Obuv u manželov Faškovcov starší ľudia zvykli nazývať aj u Baťu alebo „Veľká obuv“. Ponúkali široký sortiment za prijateľné ceny. Veľkú obuv už na svojej starej adrese nenájdete, na Kuzmányho ulici si v jej priestoroch dnes kúpite bicykel alebo korčule.

Mliekareň

Oproti „Veľkej obuvi“ v priestoroch dnešnej očnej optiky bola stará mliekareň. V ponuke mali jogurty, smotany aj iné mliečne výrobky. Mlieko vám nabrali z veľkej „kandle“ odmerkou priamo do fľaše alebo akejkoľvek nádoby, ktorú ste si priniesli zo sebou.

A čo vy? Pamätáte si tieto predajne, alebo si okrem nich spomínate aj na nejaké iné, ktoré sa vám viažu s krásnymi udalosťami, priateľmi z mladosti, či veselými historkami? Podeľte sa o ne s našimi čitateľmi, budeme veľmi radi, ak ku svojim spomienkam pripojíte aj fotografie. Svoje príbehy, fotografie, či spomienky nám môžete poslať na mailovú adresu: koziakova@global24.sk

Môže vás zaujímať:

Ivana z Brezna precestovala kus sveta, očarila ju Ázia: Pečené tarantuly, či objatie so slonom nie je všetko! FOTO

Breznania, rozumiete vôbec týmto hláškam? 15 slangových výrazov mladých v našom meste

Foto:ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM