Regióny Ostatné športy

MMM v Košiciach: Víťazom 94. ročníka sa stal Keňan Kerio

Keňan Reuben Kiprop Kerio sa stal víťazom 94. ročníka Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku MMM v Košiciach: Víťazom 94. ročníka sa stal Keňan Kerio
Zdroj: TASR

Kráľovskú trať zvládol za 2:08:12 h, čím si vytvoril osobný rekord. Spokojný bol aj najlepší Slovák Tibor Sahajda, ktorý sa zmestil do limitu 2:21:00 potrebného na nomináciu na majstrovstvá Európy. O nový traťový rekord sa postarala Keňanka Cheila Jerotichová, ktorá triumfovala s časom 2:27:34.

Podľa vopred stanovených kritérií získal za víťazný čas prémiu vo výške 12.000 eur. Medzi slovenskými vytrvalcami sa na kráľovskej trati očakával súboj Jozefa Urbana s Tiborom Sahajdom. Tí dlho bežali bok po boku, neskôr sa však Sahajda dostal do trháku a osobným rekordom 2:18:44 h sa bez problémov zmestil do limitu potrebného na účasť na ME 2018.

„Nečakal som až takýto dobrý čas, ale podarilo sa. Kvalitne trénujem, mám dobrú životosprávu, poctivo trénujem a to sa ukázalo. Na 24. kilometri sa to začalo lámať, skúsil som taktický ťah, ktorý napokon vyšiel. Potom som si povedal, že keď už mám náskok, tak nemôžem spomaliť. Posledné 4 kilometre som mal krízu, pichalo ma v pravom boku. Už som si myslel, že Jožo (Urban, pozn.) je niekde za mnou, ale napokon som to dobre zvládol. Veľmi ma povzbudzovali ľudia, ktorí boli pri trati,“ uviedol Sahajda.

Limit potrebný na účasť na ME 2018 naopak ušiel Jozefovi Urbanovi, ktorý do cieľa dobehol na 10. mieste s časom 2:21:51. „Všetko som spravil tak, ako som chcel. Pred štartom som ešte nevedel, či sa vôbec dostanem na 30. kilometer, keďže som mal zranenie. Na 40. to vyzeralo, že keď zrýchlim, tak limit tesne zdolám. Posledných 700 metrov však už bolesť stúpala a už to nešlo. Som rád za ‚osobák‘, čo ma trochu aj prekvapilo, keďže problémy so šľachou nie sú maličkosť. Veľmi mi však pomohli diváci, od ktorých som čerpal energiu,“ poznamenal Urban.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM