Lucia Lauková Regióny

Mnohí si ju pletú so Zoborom: Nitrianska Pyramída ponúka veľa zaujímavostí

Pyramída, omylom často považovaná za vrchol Zobora, je obľúbeným vyhliadkovým bodom. Toto územie je spojené s rôznymi zaujímavými udalosťami.

Ilustračný obrázok k článku Mnohí si ju pletú so Zoborom: Nitrianska Pyramída ponúka veľa zaujímavostí
16
Galéria
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Napriek tomu, že vrch Pyramída nie je najvyšším bodom spomedzi Zoborských vrchov, pôsobí na turistov ale i na obyvateľov Nitry ako magnet. Dôvodov je viacero. Vedie k nemu nenáročná trasa, ponúka úžasné výhľady a spájajú sa s ním rôzne zaujímavosti.

Výhľad do širokého okolia

Z Pyramídy máte Nitru ako na dlani. Vidno Nitriansky hrad, ktorý objíma rieka Nitra, Kalváriu, sídliská Chrenovú či Klokočinu. Bez problémov dovidíte na okolité lokality napríklad Zlaté Moravce, Šalu, Tesárske Mlyňany, Mochovce, maďarské pohorie Börzsöny či Malé Karpaty. V prípade obzvlášť priaznivých podmienok vidno až vrcholky rakúskych Álp v oblasti Schneebergu, čo je vzdušnou čiarou vyše 200 km.

Miléniový pamätník

Vedľa telekomunikačnej veže stojí zvyšok jedného zo siedmych miléniových stĺpov postavených pri príležitosti tisíceho výročia založenia uhorského štátu. Pamätník bol slávnostne odhalený 30. augusta 1896 za veľkej účasti verejnosti a významných hostí. Skladal sa z 344 žulových blokov. Pôvodne mal výšku 20,6 m. Z podstavca do výšky 20 m vystupoval kamenný štvorhranný žulový obelisk. Pri základni pylónu boli ešte umiestené štyri sochy turulov, bájnych vtákov starých Maďarov. Vo februári 1921 sa po viacerých pokusoch podarilo členom československých légii zničiť časť pamätníku. Zachovala sa z neho len spodná valcovitá časť. Uvoľnené a porozhadzované žulové bloky boli zozbierané a navŕšené na hromadu neďaleko pomníka.

Nehoda lietadla

V nadväznosti na zrútenie miléniového pamätníka musíme spomenúť aj tragickú udalosť, ku ktorej podľa viacerých zdrojov došlo 2. júla 1936. Ako uvádza Ivan Sabo na webe gonzoaviation, do zbytku pomníku na vrchu Zobor narazilo vojenské lietadlo AP-32. Pilot čat. Anton Štepán zahynul v troskách lietadla, pozorovateľ des.aspirant Gašparovič sa zachránil padákom.

Zdroj: Ivan Sabo

Vysielač Zobor

Medzi najmladšiu zaujímavosť, ktorá je už z diaľky neprehliadnuteľná patrí vysielač Zobor. Nachádza sa v nadmorskej výške 556 m n. m. V 80. rokoch 20. storočia bol postavený priehradový stožiar, z ktorého bol šírený televízny signál. Komunikačná veža bola postavená začiatkom 90. rokov. Železobetónová veža bola dokončená v roku 1993 a patrí tak k najnovším zariadeniam svojho druhu na Slovensku. Výška veže je 64 m, z toho samotná anténa meria 11,5 m a váži 2,5 tony. V roku 2011 nahradil starý anténový systém digitálny vysielač

Prioritnou oblasťou pokrytia je rovinatá oblasť Nitrianskeho a Trnavského kraja, až po štátnu hranicu s Maďarskom. Presahy však umožňujú prijímať signál i na Pohroní, Hornej Nitre, v Tekove či časti Považia. Zachytiteľný je i na území Maďarska.

Stanica lanovky

V blízkosti spomínaného monumentu a vysielača stojí ešte jeden svedok, nie až tak dávnej minulosti, a to vrcholová stanica niekdajšej obľúbenej lanovky. Svojmu účelu prestala slúžiť v roku 1993. Ako sa píše v dobových nitrianskych novinách z roku 1985, lanovka ročne prepravila okolo 40 000 cestujúcich. Nová štúdia lanovky, ráta aj s rekonštrukciou objektu stanice. Podľa návrhu by mohla stanica slúžiť zároveň ako reštaurácia a kaviareň s vyhliadkovou terasou.

Pribinova veža

Tesne pod vrcholom Pyramídy sú na južnej strane cvičné horolezecké terény. Skalné útvary pomenovali horolezci, napríklad Veľké skaly, Malá veža, Čierna brána, Okno a Kania skala. Najzaujímavejšia je Pribinova veža, ktorá pripomína hlavu nitrianskeho kniežaťa Pribinu.

Skalná brána

Skalné bralá tvoria ostrohranné, tvrdé kremence a bridlice, ktoré sa usadili na dne mora v triase, v najstaršom období druhohôr, sú staré 245-miliónov rokov. Na vyhliadke pod vrcholom sa vytvorila prírodná zaujímavosť tzv. skalná brána. Je vysoká 8 metrov a široká miestami až 2 metre.

Zaujímavosti o vrchu Pyramída: TOTO ste o ňom možno nevedeli
16
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM