Správy Rôzne Technológie

Mobilná aplikácia prepojí ľudí bez domova s terénnymi sociálnymi pracovníkmi

Súčasťou tejto aplikácie je aj užívateľsky prístupná forma finančnej, ale aj materiálnej a dobrovoľníckej podpory pre OZ Vagus.

Ilustračný obrázok k článku Mobilná aplikácia prepojí ľudí bez domova s terénnymi sociálnymi pracovníkmi
Zdroj: Dnes24.sk

Občianske združenie (OZ) Vagus v spolupráci s tímom zo štúdia Appoxide Lab pripravilo pre Bratislavčanov mobilnú aplikáciu Vagus SOS, ktorá bude vďaka podnetom od jej užívateľov prepájať ľudí bez domova s terénnymi sociálnymi pracovníkmi. Aplikácia umožní jednoduchým spôsobom nahlásiť polohu a situáciu človeka, ktorý je bez strechy nad hlavou. Informoval o tom projektový riaditeľ OZ Vagus Sergej Kára.

Pomoc ľuďom bez domova

Po zavedení bratislavskej telefonickej linky na pomoc ľudom bez domova 0949/655 555 p­richádza Vagus s aplikáciou Vagus SOS, ktorá bežným občanom Bratislavy umožní nahlásiť presnú polohu a doplnkové informácie o ľuďoch bez domova v ich okolí.

„Po ostatnej tuhej zime a desiatkach nami zachránených ľudí sa nám ozval začínajúci tím zo štúdia Appoxide Lab, ktoré nám ponúklo, že takúto aplikáciu v spolupráci s nami vyvinú zdarma. Okamžite sme súhlasili, lebo veríme, že tak budeme môcť pomôcť ešte väčšiemu počtu ľudí na území hlavného mesta,“ priblížil Kára.

OZ Vagus tak nadväzuje na kampaň, prostredníctvom ktorej môže každý pomôcť ľudom bez domova, aby v týchto mrazoch nezamrzli. Súčasťou tejto aplikácie je aj užívateľsky prístupná forma finančnej, ale aj materiálnej a dobrovoľníckej podpory pre OZ Vagus.

Spojenie s „terénom“

Terénni sociálni pracovníci v projekte Streetwork, ktorý Vagus prevádzkuje denne, pracujú so stovkami ľudí bez domova na území Bratislavy. Podnety prijaté z aplikácie pracovníci vyhodnotia v čase svojej služby (pondelok až piatok od 9.00 do 21.00 a v sobotu od 17.00 do 21.00 h) do pár minút a ak je situácia daného človeka kritická, dokážu okamžite na dané miesto vyraziť a poskytnúť človeku bez domova krízové poradenstvo, odvoz do nocľahárne alebo teplý čaj, či prikrývku.

Aplikácia umožňuje pre akútne situácie aj priamy hovor na linku terénnych pracovníkov, neslúži však ako náhrada za lekársku záchrannú službu. Menej akútne hlásenia budú terénni pracovníci združenia Vagus riešiť postupne. Všetky vyriešené podnety sa následne prostredníctvom hlásenia zobrazia nahlasovateľovi. Zároveň obsahuje aj praktický zoznam všetkých zariadení pre pomoc ľudom bez domova v Bratislave.

Aplikáciu chcú jej tvorcovia zdarma ponúknuť aj podobným organizáciám do okolitých domácich alebo európskych miest, s cieľom pomôcť čo najviac ľudom bez domova.

V novembri 2016 bolo na území Bratislavy sčítaných minimálne 2 064 ľudí bez domova. Odhadovaný počet týchto osôb je však podľa organizácií, ktoré s nimi pracujú, 4 000 až 5 000.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM