Rastislav Búgel Správy

Modernizácia armády: Ministerstvo plánuje nákup 485 obrnených vozidiel

Slovenskí vojaci by už v budúcom roku mohli dostať prvé nové obrnené transportéry.

Ilustračný obrázok k článku Modernizácia armády: Ministerstvo plánuje nákup 485 obrnených vozidiel
Zdroj: TASR

Ministerstvo obrany chce v nasledujúcich rokoch nakúpiť spolu 81 bojových obrnených vozidiel na podvozku 8×8 a 404 bojových obrnených vozidiel, respektíve viacúčelových taktických vozidiel na podvozku 4×4. Vyplýva to z dokumentu ministerstva obrany, ktorý už prešiel medzirezortným pripomienkovým konaním.

Rezort odhaduje náklady na projekt Bojové obrnené vozidlo 8×8 na približne 417 miliónov eur a na projekt Bojové obrnené vozidlo 4×4 a Viacúčelové taktické vozidlo 4×4 na cca 782,7 milióna eur. Celkovo by tak na tieto projekty malo ísť takmer 1,2 miliardy eur. Do tejto sumy sú zarátané aj náklady na logistickú podporu, muníciu a infraštruktúru.

Dôležitá súčasť výzbroje

Ministerstvo argumentuje, že armáda v súčasnosti nedisponuje takýmito typmi vozidiel, ktoré sú považované v každej armáde členských krajín NATO za dôležitú súčasť výzbroje operačných zoskupení a samostatne pôsobiacich jednotiek. Súčasná technika, ktorú armáda má, je už podľa rezortu na konci technickej životnosti.

Prvé vozidlá už v budúcom roku

Ministerstvo ešte analyzuje spôsob, akým by sa vozidlá obstarali. Už v tomto roku však predpokladá, že bude odsúhlasené finančné zabezpečenie projektov vládou a bude odsúhlasený postup obstarávania. V tomto roku by malo dôjsť aj k vyhodnoteniu ponúk a uzatvoreniu zmluvných vzťahov s víťazom. Taktiež by sa mala začať výroba prvých overovacích sérií. Samotná sériová výroba vozidiel a ich postupné dodávky s logistickou podporou by prebehli v rokoch 2018–2029. V budúcom roku by do výzbroje armády malo prísť prvých desať obrnených vozidiel 8×8 a sedem obrnených vozidiel 4×4.

Pri vozidlách 8×8 je podľa dokumentu prioritou do roku 2021 vyzbrojiť jeden mechanizovaný prápor pozemných síl vrátane troch bojových obrnených vozidiel pre jednotku výcviku a jedného pre veliteľa brigády. A do roku 2024 vyzbrojiť druhý mechanizovaný prápor pozemných síl. Pri vozidlách 4×4 je prioritou vyzbrojiť prápor ISTAR, 23. motorizovaný prápor, 21. a 22. mechanizovaný prápor, 5. pluk špeciálneho určenia a Vojenskú políciu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM