Prokop Slováček Správy Zo Slovenska

MOJA PEŇAŽENKA: Neživotné poistky zdražejú, vláda schválila nové odvody

Poisťovne upozorňujú, že pre nové odvody, ktorými vláda po novom zaťažila neživotné poistky, treba očakávať ich zdražovanie až o 12 percent.

Ilustračný obrázok k článku MOJA PEŇAŽENKA: Neživotné poistky zdražejú, vláda schválila nové odvody
Zdroj: internet

Pred pár dňami vláda schválila zavedenie 8-percentného odvodu na neživotné poistenie. Výnos z neho sa v novom návrhu stáva príjmom štátneho rozpočtu. Účinnosť zákona je stanovená na 1. január 2017. Poisťovne avizujú, že preto budú musieť byť poistky drahšie.

Ktorých poistiek sa to týka

Novela zákona o poisťovníctve, ktorú vláda schválila, sa v praxi týka celej škály neživotných poistiek. Napríklad poistenia domu, bytu či domácnosti, zodpovednosti za škodu, havarijnej a cestovnej poistky. Rovnako poistiek, ktorých náklady znášajú firmy, aby ochránili svoj majetok.

„Tí občania, ktorí sú zodpovední a poisťujú si napríklad svoj majetok, budú vlastne potrestaní za svoju zodpovednosť, keď poisťovne podvihnú ceny,“ myslí si viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka.

Poisťovne sú proti

Podľa informácií na stránke Slovenskej asociácie poisťovní nové odvodové povinnosti ohrozia poisťovne a oberú poistených.

„Dôsledkom povinného odvodu bude nutnosť zvýšiť cenu poistného. Odhadujeme to na 12 percent. Upozorňujeme aj na diskrimináciu dobrovoľne poistených, ktorí prostredníctvom svojho poistenia budú prispievať do štátneho rozpočtu, z ktorého sa často a nesystematicky sanujú škody aj nepoisteným,“ píše sa v stanovisku asociácie.

Problémom podľa nej je aj to, že odvodom sa zaťažia už existujúce poistky. Existuje aj reálna hrozba finančnej nestability pri menších poisťovniach. Tie sa pre nový odvod môžu dostať do straty, čo môže znamenať aj ich odchod z trhu.

Ilustračné foto: internet

Neživotné poistky budú drahšie
4
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM