Webnoviny - Svet

MOST-HÍD a OKS sa dohodli na postupe do volieb

WEBNOVINY.SK

opozícia ilustračné foto SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) – Strana Most-Híd a Občianska konzervatívna strana (OKS) pôjdu do júnových parlamentných volieb spoločne. Dnes to spoločne na tlačovej besede oznámili predsedovia oboch politických subjektov Béla Bugár a Peter Zajac. Naopak na kandidačnej listine strany Most-Híd sa neobjaví člen Konzervatívnych demokratov Slovenska (KDS) František Mikloško. Podľa Bugára s KDS dohoda nevznikla, pretože sa rôznili ich predstavy.

Kandidáti OKS sa objavia na kandidátke Most-Híd po dvanástom mieste a podľa pravidla, že v každej desiatke s výnimkou prvej bude jeden kandidát OKS. OKS na kandidátku nasadí svojich lídrov i ľudí z regiónov.

Obe strany sú však pripravené rokovať aj o vytvorení veľkej koalície, ktorú ponúka SDKÚ-DS. „Ak sa dohodneme na veľkej koalícii, budeme presadzovať štvorkoalíciu,“ uviedol Bugár. Takúto koalíciu by mali tvoriť SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd a OKS. Ak by však nedošlo k vytvoreniu takejto koalície, Most-Híd a OKS idú do volieb spoločne na jednej kandidátke. Podľa predsedu OKS Petra Zajaca pre jeho stranu je prioritou čo najširšia koalícia.

Ak SaS na vytvorenie veľkej koalície nepristúpi, bude podľa Bugára závisieť od SDKÚ-DS, či má záujem aj o vytvorenie inej koalície, ako by bola široká koalícia štyroch strán. SaS o možnosti vstupu do koalície rozhodne dnes večer. Bugár sa nechcel vyjadrovať k voľbám volebného lídra SDKÚ-DS. „Oni musia vedieť, čo je pre nich najvýhodnejšie,“ uviedol.

Most-Híd podľa Bugára nezostane bokom pri prípadnej dohode všetkých opozičných strán o spoločnom postupe po voľbách, ktorý by znamenal spoločný pobyt vo vláde alebo v opozícii. Zdôraznil však, že na to je potrebná dohoda všetkých opozičných strán. „Ak by jedna strana zostala mimo tejto dohody, ostatné strany by sa odpísali,“ dodal.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM