Veronika Ondo-Cholewová Ostatné športy

Muž, ktorý v Michalovciach trénuje kickboxérov: Vyspovedali sme Ľuboša Takáča

V Michalovciach vychováva kickboxérov, s mnohými dosiahol už nemalé úspechy. My sme ho vyspovedali. Prečítajte si rozhovor s trénerom Ľubošom Takáčom.

Ilustračný obrázok k článku Muž, ktorý v Michalovciach trénuje kickboxérov: Vyspovedali sme Ľuboša Takáča
9
Galéria
Zdroj: Športový kickbox klub/Mi

V koľkých rokoch ste začali s týmto športom?

Kickboxu som sa začal venovať pomerne neskoro. Vo svojich dvadsiatich rokoch som spolu s niekoľkými nadšencami trénoval v Michalovciach, neskôr v r. 2008 som sa tréningom začal venovať už aj súťažne, avšak pod hlavičkou košického klubu kickboxu. Začal som trénovať zverencov v Michalovciach a zúčastňovali sme sa už aj súťaží. V decembri 2012 som v Michalovciach založil prvý michalovský klub kickboxu Športový Kickbox klub Michalovce.

Ako si spomínate na svoje začiatky, kto vás k tomuto športu dostal?

Bojovým športom ako takým som sa začal venovať vo svojich 14-tich rokoch. Niekoľko rokov som trénoval karate a tam bol mojim prvým trénerom Stanislav Kajla. Ešte počas trénovania karate som sa venoval aj ju jitsu, ale nakoniec ma najviac zaujal kickbox a pri tomto športe som ostal dodnes. Mám však jednu veľmi peknú spomienku na spoločný seminár aikido so Stevenom Seagalom, ktorého som sa zúčastnil a konal sa pred pár rokmi tu na Slovensku.

Je spodná veková hranica, kto môže začať s týmto bojovým športom?

Myslím, že vo všeobecnosti nie. Ide o to, kedy má tréning pre to dieťa už aj význam. Menšie deti síce potrebujú pohyb, ale čo sa týka vnímania jednotlivých pokynov trénera, je najlepším vekom 7– 8 rokov, kedy sa dokážu sústrediť a „pracovať na sebe“.

Prezraďte svoje vlastné úspechy, čo máte za sebou?

Viac než aktívne pôsobenie na súťažiach ma zaujala príprava zverencov, takže ja som sa od začiatku viac venoval trénerstvu. Ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR, Jurajom Draxlerom som bol ocenený za výnimočný výsledok zverenca v roku 2014, kedy môj pretekár (Juraj Gavala) získal titul vicemajstra na majstrovstvách sve­ta.

Boli ste nútení použiť niekedy bojové umenie aj v reálnom živote?

Našťastie nie. Všetci moji zverenci sú hneď na začiatku oboznámení s pravidlami klubu, v ktorých je okrem iného uvedené aj to, že každý člen klubu je povinný na verejnosti, spoločenských akciách, koncertoch, diskotékach a pod., sa správať tak, aby sa vyhol konfliktným situáciám.

Ako ste sa dostali k trénovaniu?

Trénerstvu som sa začal venovať od roku 2008, keď sme začali pretekať pod hlavičkou košického klubu kickboxu.

Tréning musí byť veľmi náročný. V čom spočíva vaša príprava?

Príprava pretekára má viacero etáp. Na začiatku je dôležité naučiť sa správnu techniku a samozrejme získať kondíciu. Na týchto základoch stavajú pretekári svoje ďalšie zdokonaľovanie, pridáva sa dynamika, sila a rýchlosť, ale predovšetkým zúčastňovanie sa súťaží.

Čomu sa venujete, ak práve netrénujete?

Mojou prioritou je predovšetkým moja rodina, no trénovaniu a vedeniu klubu sa venujem popri zamestnaní, pracujem ako profesionálny vojak v OS SR.

Kickbox je oproti populárnym športom ako futbal, či hokej stále v našich končinách nie úplne tradičný… Pre koho je vhodný?

Je vhodný pre každého, kto má chuť športovať, chce získať kondíciu, koordináciu, naučiť sa sebaobranu, získať sebavedomie, ale predovšetkým pracovať sám na sebe, lebo v tomto športe ide takpovediac každý sám za seba. Veľmi dobré výsledky máme u detí, ktoré majú veľa nevyužitej energie, pretože ju vieme tréningami a vedením pretaviť do výsledkov na súťažiach, čo je dosť veľkou motiváciou pre pretekára.

Ako nebezpečný je tento šport?

Pri tomto športe dochádza k úrazom rovnako, ako pri iných športoch. Ľudia majú mylnú mienku predovšetkým preto, lebo ide o bojový šport. Všetci pretekári však musia mať chrániče hlavy, zubov, rúk a nôh. Napriek tomu, že je to kontaktný šport, vďaka chráničom, dodržiavaniu pokynov trénera, sú úrazy minimálne. Kickbox je rozdelený do niekoľkých disciplín. Ľahšie resp. disciplíny s ľahším kontaktom sú point fighting, light contact a kick light. Medzi plnokontaktné disciplíny patria low kick, full contact a K1 rules.

Máte nejaké vízie či plány, kde by ste michalovský kickbox v budúcnosti chceli vidieť?

Na víziách pracujeme od samotného vzniku klubu. V Michalovciach to máme o to ťažšie, že stále obnovujeme základňu pretekárov, keďže všetci po skončení strednej školy odchádzajú na vysokú školu a tým strácame odchovancov. Napriek tomu sme sa tento rok na Majstrovstvách SR umiestnili na 4. mieste z 27. registrovaných klubov Slovenska. Našim cieľom je neustála príprava pretekárov na súťaže na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Dokázali by ste však vyzdvihnúť jeden najväčší úspech v rámci klubu?

Tých úspechov je nespočetne veľa. Naši pretekári získali desiatky titulov majstrov Slovenska, vychoval som víťazov medzinárodných súťaží, medailistov ,ajstrovstiev Európy, majstra Európy, vicemajstra na ,ajstrovstvách sveta, víťazov Slovenského pohára, reprezentantov Slovenskej republiky.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Obrazom: Tréner michalovských kickboxérov Ľuboš Takáč
9
Galéria
Zdroj: Športový kickbox klub/Mi
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM