Barbara Dallosová Kultúra

Muzikanti z ŠHT: Takýto klip tu ešte nebol, ktoré žiarske ulice v ňom spoznáte? FOTO + VIDEO

Natáčanie, ako to k novej skladbe Paraziti, bolo pre žiarskych hudobníkov premiérou. V novopečenom videoklipe sa mihnú ich kolegovia z hudobnej brandže, známe žiarske miesta aj malá nádejná herečka.

Ilustračný obrázok k článku Muzikanti z ŠHT: Takýto klip tu ešte nebol, ktoré žiarske ulice v ňom spoznáte? FOTO + VIDEO
Zdroj: Dnes24.sk

Premiérová skúsenosť

Žiarska punk-rocková klasika, kapela ŠHT, vznikla už pred dvadsaťročím. Hudobníci majú za sebou nespočetné množstvo koncertov, svojho prvého hraného klipu sa však dočkali až teraz.

,,Predtým sme v klipoch používali rôzne zábery z koncertov, či už točené, alebo fotky. V budúcnosti by sme chceli však v točení klipov pokračovať, záleží to ale od finančných možností," vysvetľuje frontmen Julo Skladan.

Nový viedoklip patrí k singlu s názvom Paraziti. Myšlienkou je prinútiť nenásilnou a mierne humornou formou zamyslieť sa nad súčasným stavom a devastáciou prírody. Pod text piesne sa podpísala textárka Janett Jirků Lacková v spolupráci s Julom Skladanom, samotný klip je z dielne žiarskeho fotografa a kameramana DuPeho.

V meste i na Šibáku

Žiarčan už v prvých sekundách spozná niekoľko výjavov z nášho mesta. Po zábery, ktorých pozadie mala tvoriť príroda, si chalani tiež nechodili ďaleko. ,,Klip bol točený na rôznych miestach v Žiari. Niečo na Etape, niečo na námestí a v jeho okolí, niečo pred MsKC, resp. za MsKC na rampe a parkovisku. Na zábery z prostredia prírody sme využili blízky Šibeničný vrch. No a potom je tam jedna scéna z interiéru bytu. Celkovo sú tam použité zábery mám pocit zo 16-tich scén. Každá scéna bola nahrávaná s 3–4 rôznych uhlov. Takže tých záberov tam bolo požehnane," približuje Skladan.

Hoci samotné natáčanie vyšlo na prelom leta a jesene, Julo hovorí o šťastí. V upršanom poslednom augustovom týždni sa počasie umúdrilo práve v jediný deň, kedy sa muzikanti vybrali do mesta po zábery.

Lili hviezdou ,,konkurzu"

Pozorný fanúšik nájde v klipe k pesničke Paraziti viac muzikantov, než len tých z ŠHT. Pôvodným plánom bolo podľa frontmana zaobstarať externý komparz, ten však napokon potrebný nebol. V klipe sa objavil aj známy žiarsky hudobník Adam Baran a gitarista Richard Patzelt z kapely Sitňan.

,,Pôvodne malo byť komparzistov v klipe omnoho viac. Kvôli zjednodušeniu a urýchleniu sme sa ale rozhodli, že všetky scénky aj komparzistov si svojpomocne zahráme sami," priblížil Julo.

Kontrastom k ostatným scénam z klipu je tá, kde sa objaví malá herečka, ktorá už na prvý pohľad zrejme do kapely nepatrí. Aj keď, nie tak celkom. ,,Tá malá princezná, to je moja dcérka. Podľa scenára sme potrebovali do scénky aj dieťa. Keďže som v kapele zatiaľ jediný, kto má dieťa, tak Lili vyhrala konkurz,„ hovorí so smiechom Julo. ,,Tejto scény som sa trošku obával, ale zvládla to výborne,“ dodáva na záver.

Pozrite si klip k singlu Paraziti v našej videogalérii.

Foto: archív ŠHT

Žiarska punk-rocková klasika, kapela ŠHT
4
Galéria
Paraziti: Nový klip z dielne žiarskych hudobníkov
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM