Webnoviny - Svet

MZV neodporúča cestovať do Čile

WEBNOVINY.SK

Čile Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 1. marca (WEBNOVINY) – Ministerstvo zahraničných vecí SR odporúča v nasledujúcich týždňoch prehodnotiť cesty do juhoamerického Čile, ktoré sa spamätáva z obrovského zemetrasenia. Slovenskí občania, o ktorých rezort vedel, že sa v čase zemetrasenia nachádzali v Čile, sú v poriadku. Agentúru SITA o tom informovali z tlačového odboru ministerstva.

Zemetrasenie s magnitúdom 8,8, ktoré zasiahlo v sobotu nadránom tichomorské pobrežie Čile, si vyžiadalo najmenej 700 obetí. Oblasť zasiahli následné otrasy s magnitúdom od 5,6 do 6,9. Úrady okamžite vydali varovanie pred vznikom tsunami pre celé tichomorské pobrežie vrátane Austrálie, Japonska, Filipín a USA, nakoniec však vlny neboli tak ničivé, ako sa predpokladalo. V krajine platí stav ohrozenia.

Epicentrum zemetrasenia, ktoré udrelo o 7:34 stredoeurópskeho času, ležalo v Tichom oceáne asi 91 kilometrov od mesta Concepción v hĺbke 60 kilometrov. Otrasy postihli približne 80 percent krajiny. Postihnuté sú viac ako dva milióny osôb, poškodených bolo viac ako 1,5 milióna domov. Vážne je poškodená aj infraštruktúra krajiny – nefunkčné sú viaceré úseky diaľnic a ciest, prístavy, továrne, nemocnice a letisko v hlavnom meste Santiago de Chile. Prerušené boli dodávky energie a vody vo viacerých oblastiach krajiny, bolo prerušené letecké spojenie s Čile, nefunguje mobilná sieť, zložité je dovolať sa aj na pevné linky. Prejavujú sa už prvé nedostatky v zásobovaní potravinami a pohonnými hmotami.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM