Webnoviny - Svet

Na Berlinale sa predstaví aj slovenská tvorba

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA BRATISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) – Na jubilejnom 60. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Berlinale (11. – 21. februára) bude mať Slovensko zastúpenie najmä na sprievodných podujatiach, ktoré sa konajú v rámci tohto prestížneho festivalu.

Okrem tradičného prezentačného stánku Central European Cinema (CEC), kde bude Slovensko zastúpené po piaty raz, sa bude konať trhová projekcia celovečerného debutu Miry Fornay s názvom Líštičky (2009), ktorý mal svetovú premiéru na festivale v Benátkach.

Mira Fornay sa na Berlinale predstaví dva razy – v rámci Koprodukčného trhu Berlinale uvedie svoj projekt s názvom Brat alebo Môj pes, Killer, s ktorým minulý rok vyhrala scenáristickú súťaž o Cenu Tibora Vichtu. Na tomto podujatí sa počas troch dní stretne zhruba 450 medzinárodných producentov, sales agentov, distributérov, zástupcov vysielateľov a filmových fondov s cieľom nájsť projekty pre spoluprácu v oblasti koprodukcie a distribúcie. Ako agentúru SITA informovala tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu Simona Nôtová, projekt Miry Fornay je v histórii tohto trhu prvým slovenským zástupcom. V čase svojich príprav sa ho v minulosti zúčastnila ako český projekt koprodukčná česko-nemecko-slovenská snímka Tri sezóny v pekle (2009) režiséra Tomáša Mašína.

Na medzinárodnom tréningovom programe a súťaži pre scenáristov ScriptEast má Slovensko po minuloročnej absencii tento rok opäť svoju zástupkyňu. Zuzana Belková naň zavíta s projektom Polystyrén, ktorý v roku 2008 zvíťazil v súťaži Cena Tibora Vichtu.

Tretí ročník Cinema Total – Collegium Hungaricum, ktorý je tento rok zameraný na spoluprácu medzi Maďarskom, Rumunskom a Slovenskom, uvedie projekt Juraja Nvotu Konfident. Toto podujatie slúži ako platforma pre výmenu informácií a kontaktov medzi zúčastnenými filmovými profesionálmi z uvedených krajín a ďalšími zahraničnými partnermi.

Počas trvania Berlinale sa v Slovenskom inštitúte v Berlíne uskutoční aj projekcia nového dokumentárneho filmu Vladimíra Štrica Hostia – Hauerland, ktorého témou je osemsto rokov spoločnej cesty Slovákov a Nemcov na území dnešného Stredného Slovenska v kraji s rovnomenným názvom Hauerland. Projekcia je naplánovaná na 16. februára o 18:00.

Agentúru SITA informovala tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu Simona Nôtová.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM