Zo Slovenska

Na jeseň môže Bratislava zažiť dopravný kolaps

Na jeseň tohto roku môže pol milióna obyvateľov hlavného mesta zažiť dopravný kolaps. Mala by sa začať realizácia druhej etapy rekonštrukcie Mosta SNP.

Ilustračný obrázok k článku Na jeseň môže Bratislava zažiť dopravný kolaps
Zdroj: ephoto.sk

Ak sa zhotoviteľ rozhodne uzavrieť celý most, budú vznikať rozsiahle kolóny, čo Bratislavčanom skomplikuje cestu do práce.

Rekonštruovať sa bude vozovka

Momentálne prebieha výberové konanie na zhotoviteľa stavby. Následne sa začne s opravou, termín teda ešte nie je daný, závisí od skončenia verejného obstarávania.

„Plánované opravy posudzujeme veľmi citlivo a so všetkými zainteresovanými partnermi. O dopravných obmedzeniach počas opravy vozovky budeme informovať hneď, ako bude známy presný termín realizácie, a teda projekt organizácie dopravy počas termínu opráv, ktorý musí schváliť dopravná komisia,“ informuje Katarína Kohútiková z Magistrátu hlavného mesta Bratislava.

Most SNP bol daný do prevádzky v roku 1972 a odvtedy na ňom prebehli len lokálne opravy výtlkov a najkritickejších miest. „Dali sme si preto vypracovať odborný posudok na technický stav vozovky, ktorý obsahuje, okrem iného, aj odporúčania na nevyhnutné opravy aj s technologickým postupom,“ dodala Kohútiková.

Cesta tretej triedy

Na moste prebehne rekonštrukcia vozovky a lokálne sanačné práce na lávke. Dopravný analytik Jozef Drahovský v rozhovore pre HN televíziu uviedol, že je potrebné vyčistiť, prevariť a zakonzervovať aj hrdzavé časti mosta. Pokiaľ sa hrdza neodstráni, korózia bude pokračovať ďalej. Podľa neho totiž časť pre chodcov vyzerá ako cesta tretej triedy a celý most nevyhnutne potrebuje komplexnú rekonštrukciu, nielen rekonštrukciu vozovky.

Drahovský vidí najhorší scenár v uzavretí mosta na niekoľko mesiacov. Cyklistom a chodcom by mohla byť pridelená náhradná trasa, napríklad po Starom moste a vodiči by sa museli rozptýliť po iných mostoch. Problémom by podľa neho mohla byť organizácia vozidiel MHD.

Kompletná uzávierka počas rekonštrukčných prác by znamenala niekoľkokilometrové kolóny. Vyhnúť by sa im podľa Drahovského dalo, keby zhotoviteľ uzavrel len jeden smer. Následne by sa mohlo uvažovať nad tým, či bude voľným smerom premávať len MHD alebo všetky vozidlá.

Rekonštrukcia po 44 rokoch

V rámci prvej etapy rekonštrukcie Mosta SNP vymenilo mesto pod mostom povrchy chodníkov, súčasťou prác bola aj lokálna oprava asfaltu na chodníkoch pre peších, v okolí betónového piliera bol betón nahradený dlažbou a vyčistili sa aj podhľady mosta. Zábradlia, zvodidlá a lávky pre peších sú natreté novou farbou a ošetrené antiposter a antigrafity nátermi.

Sanáciou prešlo aj verejné osvetlenie pod mostom, priechod pre chodcov v smere z podmostia k Dómu sv. Martina je osvetlený a most bude čoskoro predpovedať počasie.

„Pri zastávke MHD v priestore podmostia ešte v najbližších dňoch pribudnú lavičky. Už len čakáme na ich dodanie od dodávateľa. V rámci rekonštrukčných prác budú do konca leta prevedené aj sanácie schodísk a cyklistickej rampy, ktoré sú súčasťou betónovej konštrukcie mosta,“ uzavrela Kohútiková.

Čítajte aj: Festivalovo-športový víkend nabitý dobrou náladou je tu

Tak plynie čas: Ako vznikal Most SNP
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM