Rôzne

Na južnej Morave úraduje žltačka. Na Slovensko ešte epidémia nedorazila

V nemocniciach na južnej Morave, ktorú sužuje epidémia žltačky, majú desaťnásobne viac pacientov ako obvykle. Na Slovensku sa zatiaľ báť nemusíme.

Ilustračný obrázok k článku Na južnej Morave úraduje žltačka. Na Slovensko ešte epidémia nedorazila
Zdroj: internet

Nemocnice na Južnej Morave hospitalizovali za uplynulý týždeň ďalších 20 ľudí. Počet nakazených v Juhomoravskom kraji spolu s nimi vzrástol na 171, čo je desaťnásobok zvyčajného počtu v uplynulých desiatich rokoch, informoval dnes Český rozhlas. Upozornil, že najviac prípadov je v Brne a okolí.

Podľa hygienikov šíreniu žltačky napomáhajú prázdninové aktivity – pri veľkých zhromaždeniach ľudí, napríklad na festivaloch či v kempoch, ľudia nie sú až takí dôslední pri umývaní si rúk.

Týždňová hospitalizácia

Rad zamestnávateľov prijal podľa Českého rozhlasu kvôli epidémii preventívne opatrenia, napríklad biskup Vojtěch Cikrle vyzval kňazov, aby si častejšie a starostlivejšie umývali ruky.

Dopravný podnik v Brne viac dezinfikuje vozidlá, magistrát nechal zaočkovať časť strážnikov a úradníkov a plánuje očkovať aj bezdomovcov, ktorí žltačku najčastejšie šíria. Nakazení musia byť hospitalizovaní najmenej týždeň.

Písali sme aj: Alarmujúca štatistika. Žltačku zo zlej hygieny má stále viac ľudí!

A čo Slovensko?

Od začiatku tohto roka sa v Banskobystrickom kraji vyskytlo 16 prípadov ochorení na vírusovú hepatitídu typu A, ľudovo nazývanej žltačka. V okresoch Brezno, Rimavská Sobota, Žiar nad Hronom a Revúca, v každom išlo o jeden prípad. Po dva výskyty evidujú v okresoch Zvolen a Žarnovica, v okrese Veľký Krtíš až osem prípadov.

Na začiatku týždňa informoval úrad verejného zdravotníctva vo Vranove nad Topľou, že zaznamenal v okrese osem prípadov vírusovej hepatitídy typu A. Najviac ochorení bolo zaznamenaných v obci Sačurov. V rómskej osade majú potvrdených šesť prípadov. Ďalší je zo Sečovskej Polianky, nakazená je aj zdravotná sestra z vranovskej nemocnice.

Ešte 11. augusta potvrdili niekoľko prípadov hepatitídy typu A na východe republiky. Hovorca spoločnosti Svet zdravia Tomáš Kráľ potvrdil, že na infekčnom oddelení michalovskej bolo, alebo je v uplynulých dňoch hospitalizovaných 25 dospelých pacientov s touto diagnózou.

Ako sa účinne chrániť

Prvým veľmi dôležitým krokom je dodržiavanie zásad osobnej hygieny v ktorej dominuje umývanie rúk a dodržiavanie hygienických zásad pri príprave a manipulácii s potravinami a pitnou vodou. Účinnou formou ochrany je očkovanie. Vytvorenie ochrannej hladiny protilátok trvá 15 dní.

Mohlo by vás zaujímať: Potravinové nákazy: Skryté nástrahy leta, ktoré ho dokážu pokaziť

Na južnej Morave úraduje žltačka. Na Slovensko ešte epidémia nedorazila
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM