Veronika Ondo-Cholewová Regióny

Na korčuliach po nesprávnej strane? Policajti dávajú veci na správnu mieru! FOTO

S príchodom babieho leta sa na niektorých michalovských cestách vynorili korčuliari. Aj keď je už pomerne chladno, milovníkov tohto športu neodranilo ani zubaté októbrové slniečko . Aj vy ste počas babieho leta vytiahli korčule? Za jazdu na ceste vás môže čakať prekvapenie.

Ilustračný obrázok k článku Na korčuliach po nesprávnej strane? Policajti dávajú veci na správnu mieru! FOTO
Zdroj: TASR

S teplým počasím sa na cestách začali objavovať aj korčuliari. Nie každí z nich si je však istý, aké pravidlá pre neho v cestnej premávke platia. Ako pre cyklistu alebo ako pre chodca?

Piráti na korčuliach?

Naši čitatelia na facebooku Michalovce 24 nás upozornili, že im prekážajú na vozovke. “Často sa tadiaľ korčuľujú, ale najmä v lete. Teraz som tu už nikoho nečakal. Treba byť proste na cestách vždy v pozore,” posťažoval sa nám Peter. Na dlhej ceste, ktorá vedie od Michaloviec smerom na Lastomír sme nedávno odfotografovali cestného piráta. Ale je takýto korčuliar pirát alebo má právo sa korčuľovať na cestnej komunikácii? Zisťovali sme to priamo u polície. “Okresný dopravný inšpektorát v Michalovciach nemá žiadne negatívne skúsenosti s osobami pohybujúcimi sa na korčuliach po pozemných komunikáciách,” informovala nás hovorkyňa Jana Mésarová. My sme si však všimli korčuliarov, ktorí by si zaslúžili pokutu.

Pozor na pokuty

“Osoba pohybujúca sa na korčuliach sa podľa ustanovenia o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov považuje za chodca, teda pre takúto osobu primerane platia osobitné ustanovenia,” uviedla Jana Mésarová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach. Dodala, že chodec je povinný používať predovšetkým chodník,avšak existujú aj výnimky. “Kde chodník nie je alebo kde je neschodný, chodí sa po ľavej krajnici. Tam, kde nie je krajnica alebo kde je krajnica neschodná, chodí sa čo najbližšie pri ľavom okraji,” vysvetlila hovorkyňa.

“Osobe pohybujúcej sa na korčuliach nič nebráni v tom, aby sa po cestnej komunikácii pohybovala, pravdaže za dodržiavania všetkých pravidiel cestnej premávky."

Korčuliar, ktorý je na priloženej fotografii používa pozemnú komunikáciu v rozpore so zákonom. “Nakoľko sa na korčuliach pohybuje po nesprávnej strane vozovky, teda koná v rozpore s ustanovením. o cestnej premávke,” upozornila. Takýto korčuliar môže schytať blokovú pokutu do výšky 50 er. V správnom konaní dokonca až do výšky 100 eur.

Pozrite FOTO: Korčuliar si to namieril z Michaloviec do Lastomíra.

Môže vás zaujímať:

Ešte vás to nezlákalo? 5 dôvodov, prečo je super byť v Michalovciach cyklistom

Čierne dni na našich cestách: Mŕtvi chodci aj cyklista, policajti chystajú nekompromisné kontroly!

Michalovskí korčuliari môžu dostať za jazdu aj pokutu
1
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM