Aktualizované Eliška Šándorová Zo Slovenska

Na ministerstve zahraničných vecí sa vraj vo veľkom kšeftuje, upozornila bývalá zamestnankyňa

Rezort zahraničných vecí, ktorému šéfuje Miroslav Lajčák (nominant Smeru), čelí škandálu z vlastných radov. Podľa bývalej zamestnankyne malo organizovanie predsedníctva Rady EÚ čudné praktiky.

Ilustračný obrázok k článku Na ministerstve zahraničných vecí sa vraj vo veľkom kšeftuje, upozornila bývalá zamestnankyňa
5
Galéria
Zdroj: TASR

Zuzana Hlávková je dnes už bývalá zamestnankyňa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. V rezorte pracovala od júla 2015 ako odborníčka pre kultúrnu prezentáciu na sekretariáte slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Podľa jej slov sa po čase začali diať v ministerstve čudné a nekalé praktiky.

Tlaky na predraženie

Prostredníctvom blogu Transparency International Slovensko spomína, že všetko sa zmenilo po príchode Zuzany Ťapákovej, ktorá predtým roky šéfovala TV Markíza.

Pod jej taktovkou mali byť na pracovníkov vyvíjané tlaky pri organizácii veľkých kultúrnych podujatí, ktoré dovtedy organizoval Hlávkovej odbor. Z plánovaných podujatí za niekoľko desiatok tisíc eur, boli zrazu státisícové.

„Začal byť na nás vyvíjaný tlak meniť podobu pôvodných projektov na základe jej požiadaviek, čo zároveň obnášalo výrazné navyšovanie rozpočtov. Podujatia, ktoré boli pôvodne plánované ako skromnejšie a decentné, sa zrazu menili na veľkolepé udalosti omnoho komerčnejšieho charakteru,“ uviedla Hlávková.

Ako ďalej uvádza, zamestnanci začali mať pocit, že všetko majú robiť na „príkazy zhora“ a mali vážne podozrenia z korupcie. Tie sa týkali veľkolepého predstavenia loga predsedníctva Slovenska v EÚ. Zistili, že akciu má organizovať firma, ktorá sa podieľala aj na promo akcii strany Smer v Nitre v roku 2015. Podobnosť s finálnym vizuálom predstavenia loga je takmer identická s pozadím, ktoré sprevádzalo snem strany Smer-SD.

Zdroj: TIS

„Agentúra Evka sa nikdy nepodieľala na predvolebných kampaniach, ani na programe snemov strany SMER – sociálna demokracia,“ pre TASR to uviedol tlačový odbor strany Smer-SD v utorok 22. novembra 2016.

Kto klame?

Hlávková si to namierila na najvyššie miesta, aj za ministrom Lajčákom. „Akoby sa nič nestalo. Povedal, že moje mladícke ideály sú mu sympatické, ale že srdce musí ísť ruka v ruke s rozumom. Povedal tiež, že bohužiaľ na Slovensku žijeme v istom nastavení, kde napríklad v IT sektore existujú kartely a rôzne zákulisné dohody, s ktorými bohužiaľ štát nevie nič robiť a musí sa im prispôsobiť,“ tvrdí Hlávková.

"Jej obvinenia a tvrdenia považujem za vykonštruované a lživé. Keďže ide o poškodzovanie môjho dobrého mena, budem to riešiť aj právnou cestou,“ uviedla Ťapáková pre Aktuality.sk.

Podobná reakcia prišla aj zo strany MZVaEZ. Ministerstvo odmieta obvinenia na adresu jeho zamestnancov, predstaviteľov a spolupracovníkov, ktoré sú nepravdivé, opierajú sa len o subjektívne dojmy a čiastkové informácie vytrhnuté z kontextu.

„Bývalá zamestnankyňa sa vyjadruje k veciam, o ktorých vzhľadom na svoje referentské zaradenie nemohla mať kompletnú vedomosť, nesúvisia s jej pracovnou náplňou a presahujú trvanie jej pracovného pomeru, keďže odišla v prvej fáze príprav,“ uviedol Peter Stano, hovorca ministerstva.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM