Aktualizované Regióny Zo Slovenska

Na Námestí SNP sa na čele s osobnosťami protestovalo proti Ficovi a korupcii

Do centra hlavného mesta prišli ľudia spolu s menami ako Richard Stanke, Rasťo Piško či Milan Kňažko vyjadriť nespokojnosť s krajinou, v ktorej žijú.

Ilustračný obrázok k článku Na Námestí SNP sa na čele s osobnosťami protestovalo proti Ficovi a korupcii
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Na Námestí SNP sa v utorok o 17.00 zišli osobnosti verejného života, aby občianskym protestom nazvaným Chceme lepšiu krajinu vyjadrili odpor proti Ficovej vláde a korupcii v spoločnosti. Požiadavky osobností sú nasledovné – rešpektovanie opozície, odpolitizovanie súdov, polície a verejnoprávnych médií. Známe mená žiadajú aj okamžité prebudovanie sociálneho systému v prospech občanov.

Umelcov prišlo podporiť niekoľko stoviek ľudí.

Chceme lepšiu krajinu

Na pódiu sa vystriedalo niekoľko rečníkov. Všetci za lepšiu krajinu. „Odstúpi Robert Kaliňák alebo Viera Tomanová? Nič sa nerobí. Keď chceme lepšiu krajinu tak si ju musíme vytvoriť sami,“ povedal na proteste SNP spisovateľ Michal Hvorecký.

„Poznám veľa ľudí, ktorým prekáža, čo sa tu deje. O to ide, aby sme sa nebáli povedať, čo sa nám nepáči. A to je spolitizovanie justície, polície, či vojsko a prokuratúra,“ vyjadril sa aj herec Ján Greššo.

„Dajme sa dokopy, aby sme poukázali na to, že sú tu kauzy a nebojme sa toho, že nemáme dôkazy. Keď sa dáme dokopy, dôkazy budú,“ pokračoval.

PREČÍTAJTE SI: Pocta pre veľkú herečku. Meno Emílie Vášáryovej je už na chodníku slávy

Chceme lepšiu krajinu
5
Galéria

Kňažko povzbudil zúčastnených

„V demokratických inštitúciách chýbajú demokrati. Napriek tomu, že nás je menej, vás chcem povzbudiť,“ hlásil herec Milan Kňažko a dodal, že za kauzy ako Bašternák musí niesť minister vnútra Robert Kaliňák zodpovednosť.

Organizátori demonštrácie sa zhodli, že situácia na Slovensku už dosiahla kulminačný bod, preto sa museli ozvať. „Lebo nechceme žiť v krajine, kde občiansku spoločnosť nahradila vláda oligarchov, kde miesto demokracie vládne straníckosť a klientelizmus. Kde práva detí sú menej ako dym, kde raj majú len tunely a zlodeji, kde kultúrne pamiatky sú menej než betónové záhrady,“ odznelo.

Vystúpila aj mama zneužitej Natálie

Protest prebehol v pokojnej atmosfére. Hŕstka ľudí k spomenutému prípadu malého Marka, ktorého sociálka násilne odobrala zo školy vykríkla „Hanba, hanba!“ Na pódiu sa objavila aj matka Natálie, chovankyne z resocializačného centra Čistý deň v Galante, ktorá mala byť v zariadení sexuálne zneužitá. O prípade informovala poslankyňa za SaS Natália Blahová.

Chcem sa poďakovať vám všetkým, aj pani Blahovej. Bol to človek, ktorý to celé otvoril. To, čo som zažila, neprajem ani jednej mame. Každý tínedžer sa môže potknúť, to sa stalo aj mojej dcére,“ s plačom hovorila mama Natálie. Aktivistka Monika Kozelová prečítala s jej súhlasom časť listu, ktorý chovankyňa napísala mame: „Chýb je už veľa, chcem byť s vami už a užívať si domov. Mám sa toho čo veľa učiť a naprávať, ale nie tu v Galante,“ píše Natália.

PREČÍTAJTE SI: Budú ich hlasy vypočuté? Deti chcú zostať v zariadení Čistý deň

Aby boli v tejto krajine chránené aj zvieratá

„Má nejaký zmysel mať zákon, keď nefunguje?“ pýta sa Eliáš. „Nikto tu nikoho nechráni, všetci sme v tom sami.“ Na záver dodal: „Pán premiér, vy ministri, poslanci a všetci, čo tu rozhodujete, nezabudnite, že na každú sviňu sa valí voda.“

Herec Robo Halák prečítal výzvu občanov Slovenskej republiky: „Situácia na Slovensku už dosiahla kulminačný bod a my sa musíme ozvať. Lebo nechceme žiť v krajine, kde občiansku spoločnosť nahradila vláda oligarchov, kde miesto demokracie vládne straníckosť a klientelizmus. Kde práva detí sú menej ako dym, kde raj majú len tunely a zlodeji, a kde kultúrne pamiatky sú menej než betónové záhrady. Chceme LEPŠIU KRAJINU, lebo ľud tejto krajiny si ju zaslúži!“

To my vás platíme

„My nie sme vaši otroci, vy členovia vlády ste platení z našich daní. Slovensko nespravujete, ale rozpredávate. Chceme vám pripomenúť, kto je tu zamestnávateľ a kto zamestnanec. Nie sme Nemecko, ale môžeme byť,“ prečítal Halák.

„Lebo vy členovia vlády ste platení z našich peňazí,“ povedal Halák.

Na záver požiadal Roberta Fica, aby odvolal Kaliňáka a šéfa rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera, Rovnako tak predsedu parlamentu Andreja Danka, aby odstúpil zo svojej funkcie kvôli nejasnému financovaniu svojej strany (SNS) a marenia demokracie. Tiež navrhol odvolanie Viery Tomanovej z postu komisárky pre deti.

Protest sa skončil pesničkou od skupiny Živé kvety, no umelci avizovali jeho pokračovanie 17. novembra.

Čítajte aj: Do mesta za 2 hodiny: OZ Triblavina zahájila dopravný protest za výstavbu kolektorov

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM