Zo Slovenska

Na politickej scéne by sa veľa nezmenilo. Voliči by volili takmer rovnako

Ak by sa parlamentné voľby konali na konci júla, vyhral by ich Smer-SD so ziskom 29,9 percenta hlasov. Oproti marcovým voľbám by si mierne polepšil.

Ilustračný obrázok k článku Na politickej scéne by sa veľa nezmenilo. Voliči by volili takmer rovnako
Zdroj: TASR

V Národnej rade by vládna strana obsadila 50 kresiel. Druhá by vo voľbách skončila SaS, ktorá by získala 17,1 percenta hlasov a obsadila by tak v parlamente 28 kresiel. Aj liberáli by si polepšili, vo voľbách mali vyše 12 percent.

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý na vzorke 1000 respondentov uskutočnila v dňoch 22.7 – 28.7. agentúra AKO. Prieskum realizovala formou telefonického dopytovania.

Rovnaká päťka

Do Národnej rady SR by sa podľa prieskumu dostalo ešte ďalších päť strán, ktoré sú v snemovni zastúpené aj dnes. Neprešla by však #Sieť a pred bránami parlamentu by skončilo aj KDH či SMK.

Na treťom mieste vo voľbách by sa umiestnila SNS, ktorú by volilo 14 percent voličov. V parlamente by získala 23 mandátov. Národniari mali v marci 8, 64 percent.

Kotleba – ĽS NS by vo voľbách získala 11,6 percenta hlasov a v parlamente by obsadila 19 kresiel. Polepšili by si o tri percentá.

Nasleduje OĽaNO-NOVA, ktoré by volilo sedem percent respondentov, čo by zabezpečilo 12 miest v Národnej rade SR. Do parlamentu by sa dostali ešte Most-Híd, ktorú by volilo 6,3 percenta voličov, za čo by parlamente získala desať mandátov a Sme rodina – Boris Kollár s päťpercentnou podporou a ôsmimi mandátmi v parlamente.

Za bránami tí istí

Za bránami parlamentu by skončilo KDH s 4,1 percenta, SMK s 2,8 percenta i #Sieť s jedným percentom. Menej ako jedno percento oslovených by volilo Stranu zelených Slovenska (0,4), KSS (0,3), SKOK (0,3) a MKDA-MKD SZ (0,2 percenta hlasov).

Čítajte: Slovák vymyslel nielen padák, ale aj nákupný košík

Podľa prieskumu by sa na konci júla na voľbách zúčastnilo 77,3 percenta opýtaných. Voliť by nešlo 11,5 percenta respondentov, 9,9 percenta opýtaných nevedelo, koho by teraz volilo a 1,3 percenta respondentov odmietlo prezradiť, koho by volili.

Agentúra sa respondentov pýtala, ktorej strane alebo hnutiu by dali hlas, pričom im zoznam strán čítala v náhodnom poradí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM