Zo Slovenska

Na poriadok v obciach a mestách budú naďalej dohliadať rómske občianske hliadky

Projekt rómskych občianskych hliadok bude pokračovať. Ministerstvo vnútra odobrilo Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity jeho harmonogram.

Ilustračný obrázok k článku Na poriadok v obciach a mestách budú naďalej dohliadať rómske občianske hliadky
Zdroj: TASR

Národný projekt Miestne občianske poriadkové služby, na ktorý má ísť desať miliónov eur, je pokračovaním projektu Rómske občianske hliadky.

„V minulosti bol projekt hliadok natoľko úspešný, že po jeho ukončení mnoho miest a obcí v projekte pokračovalo a hliadky financovalo z vlastných zdrojov. Preto som sa rozhodol, že urobím všetko pre to, aby projekt pokračoval a začal sa realizovať v roku 2017. Nielen samosprávy, ale i ľudia ho potrebujú,“ uviedol splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz.

O peniaze na hliadky budú môcť v apríli žiadať mestá a obce s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít. Úrad splnomocnenca sľubuje, že v rámci projektu sa výrazne zjednoduší administratívna záťaž pre prijímateľov projektu.

Miestne občianske poriadkové služby budú spolupracovať s mestskými a štátnymi policajtmi a zohrávať úlohu mediátorov, keďže rómski obyvatelia môžu považovať políciu za represívnu zložku.

Hliadky nebudú suplovať činnosť polície, ale v niektorých prípadoch im budú nápomocné. Majú pomáhať efektívne riešiť náročné a konfliktné situácie v rámci komunity a komunikáciu so sociálne vylúčenými osobami.

Ilustračné foto, TASR

Rómske občianske hliadky
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM