Lucia Lauková Správy

Na prihlásenie do dobrovoľnej vojenskej prípravy zostáva len pár dní

Čas na prihlásenie na výcvik dobrovoľnej vojenskej prípravy sa kráti. Rezort chce ročne vycvičiť 150 dobrovoľných vojakov.

Ilustračný obrázok k článku Na prihlásenie do dobrovoľnej vojenskej prípravy zostáva len pár dní
Zdroj: TASR

Už len necelý týždeň majú záujemcovia na to, aby sa prihlásili na výcvik dobrovoľnej vojenskej prípravy. Čas majú do piatka 23. júna. informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

„Najmä pre mladých ľudí je to jedinečná príležitosť na zlepšenie svojich fyzických a psychických schopností pod vedením profesionálnych vojakov. A zároveň v súčasnosti jediná legálna možnosť, ako získať základné vojenské vedomosti a zručnosti mimo vstupu do ozbrojených síl a ostatných bezpečnostných zborov,“ povedala Capáková.

Finančný príspevok

Za 11-týždňový výcvik dostane každý absolvent finančný príspevok vo výške viac ako 1100 eur. „Zatiaľ sa do dobrovoľnej vojenskej prípravy prihlásilo 179 ľudí, neznamená to však, že automaticky budú všetci prijatí. Musia absolvovať napríklad vstupné lekárske vyšetrenie a posúdenie psychických spôsobilostí,“ doplnila Capáková.

Plán rezortu

Plánom rezortu obrany je ročne vycvičiť 150 dobrovoľných vojakov, ktorí sa po absolvovaní prípravy automaticky stanú súčasťou záloh SR s možnosťou zapojiť sa aj do aktívnych záloh. V prípade ich záujmu o vstup do Ozbrojených síl SR už nebudú musieť absolvovať základný vojenský výcvik.

Tohtoročný výcvik príslušníkov dobrovoľnej vojenskej prípravy sa uskutoční v Základni výcviku a mobilizačného doplňovania Martin od 2. augusta do 17. októbra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM