Webnoviny - Svet

Na riadení obchodných radcov sa dohodli

WEBNOVINY.SK

Foto:SITA BRATISLAVA 12. augusta (WEBNOVINY) – Obchodných zástupcov v zahraničí bude vymenúvať rezort Ministerstva zahraničných vecí (MZV) Slovenskej republiky s prihliadnutím na odborné požiadavky na jednotlivé pozície konkretizované Ministerstvom hospodárstva a výstavby (MHV) Slovenskej republiky. Pôvodne zásadný nesúhlas rezortu hospodárstva s presunom obchodných radcov pod diplomaciu tak nahradil konsenzus oboch ministerstiev­.„Riadenie týchto zástupcov a správna agenda v oblasti ich výkonu práce prechádza na MZV, pričom zahranično-obchodná politika a odborné a metodické riadenie výkonu misie ostáva v pôsobnosti MHV,“ informoval vo štvrtok rezort hospodárstva.

Kým ešte pred desiatimi dňami rezort hospodárstva tvrdil, že minister Juraj Miškov s presunom kompetencií zásadne nesúhlasí a využije všetky možnosti, ako nepodporiť návrh novely kompetenčného zákona, koaličná rada vo štvrtok večer už zmenu odsúhlasila. Dohode mal podľa komunikačného oddelenia ministerstva hospodárstva predchádzať osobné stretnutie ministra Juraja Miškova s ministrom zahraničných vecí Mikulášom Dzurindom, „kde si odsúhlasili svoje postoje a názory na výkon a správu tejto agendy a našli v tejto otázke konsenzus“.

„Odňatie riadenia zahraničného obchodu by podľa rezortu výrazne oslabilo flexibilitu MHV pri riešení otázok investičnej, energetickej politiky a zlepšovania podnikateľského prostredia. Súčasne by znamenalo zvýšenú náročnosť na spracovávanie informácií, podkladov a materiálov na bilaterálne rokovania so zahraničnými partnermi a na koordináciu členstva SR v medzinárodných organizáciách ekonomického charakteru, ktorých aktivity sú širšie ako len oblasť obchodu,“ tvrdil rezort hospodárstva ešte 3. augusta. Návrh prenosu kompetencií z dielne rezortu hospodárstva podľa pôvodného stanoviska nebral do úvahy prirodzené a veľmi úzke väzby medzi vnútorným trhom SR, jednotným vnútorným trhom EÚ, zahraničným obchodom a podnikateľským prostredím. „Odčlenenie zahraničného obchodu do pôsobnosti MZV od ostatných častí problematiky domáceho vnútorného trhu a jednotného vnútorného trhu EÚ, ktoré sú výhradne v pôsobnosti MHV, bude mať výrazný negatívny vplyv na komplexnosť riešenia tejto problematiky a následné zneistenie podnikateľskej sféry,“ upozornilo pôvodne mnisterstvo hospodárstva a výstavby.

Podľa aktuálneho stanoviska rezortu budú obchodní radcovia spadať pod priame riadenie zastupiteľských úradov, ktoré im zabezpečia aj všetky potrebné náležitosti k výkonu ich misie, aby mohli obsahovo a metodicky napĺňať obchodno-ekonomickú agendu, ktorou budú poverení ministerstvom hospodárstva. V súčasnosti pôsobí na obchodných zastupiteľstvách celkovo 53 obchodných radcov v 48 krajinách po celom svete. Dôvodom ich integrácie do štruktúr zastupiteľských úradov má byť podľa aktuálneho stanoviska zefektívnenie správy tejto zahraničnej agendy a výrazné šetrenie v oblasti výdavkov na zabezpečenie zahranično-obchodnej politiky Slovenska. Pôvodne pritom rezort tvrdil, že prenos kompetencií neprinesie ani úspory, naopak, administratívna náročnosť sa zvýši, nakoľko oba rezorty budú musieť spolupracovať a vymieňať si informácie.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM