Ľubomíra Karmanová Regióny

Na Rúbanisku vysádzajú známe kamenné kvety z námestia: Takto to bude vyzerať! VIZUALIZÁCIA vnútri

Kamenné kvety, ako pozostatok fontány, kedysi zdobiacej Námestie republiky, sa podarilo zachrániť. Mladý lučenecký architekt, Ivan Siláči svoj projekt vybojoval do úspešného konca. Onedlho bude jeho zóna oddychu a umenia slúžiť tunajším obyvateľom.

Ilustračný obrázok k článku Na Rúbanisku vysádzajú známe kamenné kvety z námestia: Takto to bude vyzerať! VIZUALIZÁCIA vnútri
Zdroj: Dnes24.sk

Osud umeleckého diela jedného z najvýznamnejších sochárov našej histórie Karola Lacka, bol od začatia výstavby nového nákupného centra neistý. Riešenie, že by dielo mohli presťahovať na sídlisko Rúbanisko, vyvolal búrlivé reakcie Lučenčanov.

Mladý architekt z Lučenca, Ivan Siláči, sa pokúsil Kamenné kvety z fontány zachrániť a vytvoril projekt na využitie tohto umeleckého diela.

„Ako ma informovala vdova po umelcovi, pani Darina Lacková, samotný autor uvažoval o kamenných kvetov vždy ako o súčasti kompozície so zeleňou stromov a kríkov. Preto ich osadenie do fontány môžeme nazvať kompromisom,“ vysvetlil Ivan Siláči.

Práve to ho motivovalo, umiestniť kvety do priestoru, pre ktorý boli určené. Ako najlepšie miesto pre vytvorenie kompozície umeleckého diela a oddychovej zóny, vybral mladý architekt z viacerých možností sídlisko Rúbanisko. „Vstupujeme do zeleného priestoru uprostred sídliska a máme ambíciu ho neničiť, naopak dodať miestu vyššiu spoločenskú hodnotu so zachovaním všetkých jeho kladných stránok. Zároveň to vnímame ako poctu samotnému autorovi, nakoľko sa môžeme vrátiť k jeho pôvodnému konceptu – prepojenia zelene s dielom,“ uviedol Siláči.

Aj napriek mnohým negatívnym ohlasom, sa projekt podarilo dotiahnuť do realizácie, ktorá začala už minulý týždeň. „Osádzanie hradí Galéria LC, ostatné investície, spevnené plochy – odtlačok pôvodnej kompozície fontány, ako aj doplnkový mobiliár financuje mesto,“ ozrejmil autor projektu.

Keďže dielo bolo už nahlodané zubom času, pri realizácii sa muselo postupovať maximálne opatrne. Po znovuosadení budú prípadné poškodenia opravené a kvety očistené. Spoločenská hodnota samotného diela je 40 tisíc eur.

Foto: I. Siláči

Kamenné kvety znovu ožijú na Rúbanisku: Doplnia oddychovú zónu sídliska
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM