Lucia Lauková Správy Regióny Zo Slovenska

Na rýchlostnej ceste R1 pri Sielnici dobudovali mimoúrovňovú križovatku

Upravenú križovatku pri obci Sielnica odovzdali do užívania. Jej dobudovanie prispeje k zvýšeniu bezpečnosti na úseku R1 medzi Zvolenom a Banskou Bystricou.

Ilustračný obrázok k článku Na rýchlostnej ceste R1 pri Sielnici dobudovali mimoúrovňovú križovatku
Zdroj: TASR

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) odovzdala v týchto dňoch do užívania upravenú križovatku pri obci Sielnica v okrese Zvolen. Jej dobudovaním sa zvýši bezpečnosť na úseku rýchlostnej komunikácie R1 medzi Zvolenom a Banskou Bystricou.

Ako informovala hovorkyňa NDS Michaela Michalová, úprava križovatky pozostávala z dobudovania pripájacích a odbočovacích prídavných pruhov obojstranne v celkovej dĺžke 1954 metrov (dva úseky pripájacích pruhov a dva úseky odbočovacích pruhov).

„Vybudovaním pripájacieho pruhu sme rozšírili existujúci mostný objekt na R1 a doplnením odbočovacích vetiev sme vybudovali aj potrebné zárubné múry pod mostom nad rýchlostnou cestou. Taktiež sme vybudovali aj protihlukovú stenu vysokú štyri metre a dlhú viac ako 785 metrov, ktorá odbremení obyvateľov žijúcich v tejto oblasti od hluku z premávky,“ uviedla Michalová.

Rozšírenie existujúceho mostného objektu na rýchlostnej ceste nad pôvodným korytom Sielnického potoka si vyžiadalo síce predĺženie lehoty výstavby o pár týždňov, výsledkom je však podľa hovorkyne spevnenie mostného telesa výmenou štyroch nevyhovujúcich mostných nosníkov za nové a vybudovaním novej betónovej dosky, čím sa výrazne zvýšila bezpečnosť objektu aj križovatky ako celku.

Zmluvná cena za dobudovanie križovatky Sielnica je približne 2,2 milióna eur bez DPH. Stavbu realizovala spoločnosť Eurovia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM