Správy

Na štvrtok je naplánované odvolávanie Jána Richtera: Fico navrhol neúčasť Smer-SD

Poslanci vládnej strany Smer-SD by sa nemali zúčastniť štvrtkovej (7.9.) mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chce opozícia odvolávať ministra práce Jána Richtera (Smer-SD). Navrhol to premiér Robert Fico (Smer-SD).

Ilustračný obrázok k článku Na štvrtok je naplánované odvolávanie Jána Richtera: Fico navrhol neúčasť Smer-SD
Zdroj: TASR

Podľa premiéra ide totiž v tomto prípade o zneužívanie inštitútu vyslovenia nedôvery a o „smiešne hry opozície“.

„Zajtra začína schôdza, my sme prijali jasné stanovisko vlády dnes, že je to klasické zneužívanie inštitútu odvolávania ministra zo strany opozície,“ uviedol dnes Fico na tlačovej konferencii po zasadnutí kabinetu. Na ňom vláda prijala nesúhlasné stanovisko k návrhu opozície, považuje ho za neodôvodnený.

Navrhuje neúčasť

„Pripadá mi smiešne keď takí ľudia, ako je pán Kollár a podobne, podpisujú také návrhy, pretože ak mafián, kamarát všetkých mafiánov na svete, pravdepodobne obchodník z drogami, a už nechcem povedať čo s mladými dievčatami, a toto má byť nejaký etalón morálky, a ak takíto ľudia, ako pán Galko, ktorý odpočúval ešte aj kamionistu, nechal odpočúvať všetky svoje sekretárky, tak prepáčte, ja si myslím, že asi bude najsprávnejšie, to je môj návrh, neviem či ho ostatní prijmú alebo neprijmú, ale ja si myslím, že na takomto divadle by sme sa vôbec nemali zúčastňovať, nikto. Nech si rozprávajú tam, koľko chcú,“ reagoval premiér.

O návrhu na odvolanie ministra práce bude parlament rokovať vo štvrtok (7.9.) popoludní. Dôvodom je kauza resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante, pri ktorej Richter podľa opozície zlyhal. Výhrady voči jeho pôsobeniu má aj koaličná SNS, ktorej ministri dnes nezahlasovali za nesúhlasné stanovisko vlády, čo potvrdila ministerka pôdohospodárstva a zastupujúca ministerka školstva Gabriela Matečná (nominantka SNS).

Má dôveru premiéra

Minister práce má aj naďalej dôveru premiéra. „Minister Richter má moju absolútnu dôveru a myslím, že ste mali možnosť zachytiť veľmi jasné stanoviská, ktoré sme dali v súvislosti s pánom Richterom. Je to človek, ktorý dosahuje fantastické výsledky v rezorte a tieto smiešne hry opozície ja nemienim rešpektovať,“ doložil Fico.

Jedným z dôvodov odvolania má byť aj „netransparentné a korupčné správanie“. Podľa vládneho kabinetu však ministerstvo práce v prípade Čistý deň postupovalo maximálne transparentne. Opakovane poskytlo maximálnu súčinnosť Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny aj Výboru NR SR pre sociálne veci pri výkone poslaneckých prieskumov, pričom minister o postupe rezortu informoval aj verejnosť.

„Za absolútne nepreukázané považuje vláda SR obvinenie ministra Richtera z korupčného správania, keďže ani v prípade resocializačného zariadenia Čistý deň, ani v žiadnych iných prípadoch počas celého svojho pôsobenia minister práce, sociálnych vecí a rodiny nebol podozrivý z uplatňovania korupčných spôsobov,“ zdôrazňuje kabinet s tým, že odôvodnenie návrhu na odvolanie neuvádza žiadne fakty o korupčnom správaní Richtera.

Nadštandardná pozornosť ministerstva

Zároveň pripomína, že ministerstvo práce preukázateľne postupovalo v zmysle verejného prísľubu ministra a venovalo zariadeniu Čistý deň nadštandardnú pozornosť. Na základe nových skutočností, vyplývajúcich z vlastnej kontrolnej činnosti aj nových zistení orgánov činných trestnom konaní, sa nakoniec rozhodlo zrušiť akreditáciu tomuto zariadeniu. „Ministerstvo pritom konalo bezodkladne a urýchlene zareagovalo na nové skutočnosti, ktoré majú zásadný charakter podľa zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele,“ konštatuje vláda.

Pôsobenie Richtera na poste ministra práce podľa kabinetu charakterizuje sústavné vylepšovanie systému sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Vláda tiež pripomína jeho výsledky ako výrazný pokles počtu ľudí, ktorí sú odkázaní na pomoc v hmotnej núdzi, či nezamestnanosti na historicky najnižšiu úroveň. „Takýto prístup svedčí o vysokej kompetentnosti ministra pri vedení rezortu,“ dodáva kabinet vo svojom stanovisku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM