Správy

Na svete sú výsledky testovania piatakov: Najviac sa darilo v Bratislavskom kraji

Piataci, ktorí vypĺňali zadania v Testovaní 5 známe ako monitor 22. novembra 2017, dosiahli v testoch z matematiky priemernú úspešnosť 64,7 percenta a v slovenskom jazyku a literatúre 62,8 percenta.

Ilustračný obrázok k článku Na svete sú výsledky testovania piatakov: Najviac sa darilo v Bratislavskom kraji
Zdroj: TASR

Vo štvrtok počas tlačovej konferencie zverejnila výsledky testovania riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) Romana Kanovská.

Testovali aj cudzincov

Testovanie prebiehalo na 1481 základných školách. Testy vypĺňalo 45 080 piatakov, z toho 2840 žiakov na 126 školách s vyučovacím jazykom maďarským a 13 žiakov s vyučovacím jazykom ukrajinským. Testovania sa zúčastnilo 1743 žiakov so sociálne znevýhodneného prostredia a 123 cudzincov. Oproti testovaniu v roku 2016 nastala zmena, testy školáci vypĺňali len v papierovej forme, elektronická verzia sa tento rok nerealizovala.

Priemerná úspešnosť žiakov v teste z matematiky bola 64,7 percenta. Dievčatá riešili test s úspešnosťou 64,3 percenta a chlapci 65,2 percenta. Z hľadiska kraja boli v matematike najúspešnejší žiaci z Bratislavského kraja a najmenej úspešní z Košického kraja.

„Výsledky významne lepšie ako národný priemer dosiahli žiaci z okresov Bratislava I, Bratislava III a Bratislava IV. Výsledky významne horšie ako národný priemer dosiahli žiaci z okresov Rožňava, Rimavská Sobota, Revúca, Medzilaborce a Gelnica. Rozdiel medzi vedomosťami medzi žiakmi toho istého populačného ročníka je viac ako 40 percent,“ povedala Kanovská s tým, že najhoršie výsledky dosahujú deti najmä v okresoch, kde je nízka nezamestnanosť.

Stopercentnú úspešnosť v testoch dosiahlo 737 žiakov, najviac ich bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Banskobystric­kom kraji.

Podľa Kanovskej najväčší problém robili deťom úlohy z geometrie a priestorovej predstavivosti. Naopak, veľmi dobre zvládajú úlohy s jednoduchými matematickými počtovými operáciami.

Priemerná úspešnosť žiakov v teste zo slovenského jazyka a literatúry bola 62,8 percenta. Dievčatá riešili test s priemernou úspešnosťou 65,6 percenta a chlapci 60,1 percenta. Z hľadiska kraja boli najúspešnejší žiaci Bratislavského kraja a najmenej zas žiaci z Prešovského a Košického kraja. Bezchybne vyplnilo test 478 žiakov, najviac ich bolo v Bratislavskom kra­ji.

Budú môcť spraviť porovnanie

Priemerná úspešnosť žiakov v teste z maďarského jazyka a literatúry bola 64,2 percenta.

Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR Martina Lubyová (nominantka SNS) poznamenala, že testovanie žiakov piateho ročníka bude aj naďalej podporovať. „Významnou charakteristikou je, že máme určitú úroveň, na základe ktorej sa budeme môcť v budúcom roku porovnávať,“ povedala.

Doplnila, že aj takýmto testovaním získavajú žiaci skúsenosti pred medzinárodným testovaním, ako je napríklad testovanie PISA. Kanovská zhodnotila, že deti dosiahli v priemere výsledky, ktoré prevyšujú 60 percent, vyriešili správne v priemere 19 otázok. „Výsledky sú porovnateľné s tými z minulého roka,“ zhodnotila Kanovská.

Cieľom testovania piatakov je monitorovanie úrovne vedomostí a zručností žiakov a získanie objektívnych informácií o ich výkone pri vstupe na druhý stupeň základných škôl, ako aj poskytnutie spätnej väzby školám o pripravenosti žiakov na prechod z prvého na druhý stupeň na základných školách.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM