Webnoviny - Svet

Na turizmus by malo do roku 2013 ísť viac ako 28 mil. eur

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Nina BednárikováBRA­TISLAVA 11. mája (WEBNOVINY) – Slovensko chce na propagáciu cestovného ruchu prostredníctvom Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) v najbližších troch rokoch vynaložiť viac ako 28 mil. eur, keď polovicu tejto sumy budú tvoriť prostriedky z fondov EÚ. Vyplýva to z návrhu marketingovej stratégie SACR pre roky 2011 až 2013, ktorý na svojom stredajšom rokovaní schválila vláda SR. Agentúra zároveň očakáva v najbližších troch rokoch medziročný rast počtu prenocovaní zahraničných návštevníkov Slovenska na úrovni 3 % a domácich návštevníkov na 2-percentnej úrovni.

„Zvýšenie počtu prenocovaní bude mať pozitívny vplyv nielen na tržby za ubytovanie, ale aj na tržby za pohostinské služby ako aj na výkony ďalších subjektov pôsobiacich v cestovnom ruchu. Zvýšenie počtu návštevníkov a ich prenocovaní bude mať pozitívny vplyv aj na výber dane za ubytovanie pre obce,“ uvádza sa v materiáli. V tomto roku by tak podľa SACR malo Slovensko navštíviť 10,612 mil. turistov, pričom viac ako 63 % by mali tvoriť domáci návštevníci. V roku 2012 by už malo prísť celkovo 10,864 mil. návštevníkov. Vlani pritom na Slovensku podľa údajov Štatistického úradu SR prenocovalo 10,367 mil. návštevníkov, z čoho 6,56 mil. boli Slováci. Celkovo tak segment cestovného ruchu vlani vygeneroval 94 tis. nových pracovných miest.

Pre zlepšenie postavenia cestovného ruchu na Slovensku navrhuje SACR prijať potrebnú legislatívu pre podporu turizmu, ktorá by zefektívnila vznik a činnosť organizácií destinačného menežmentu. Potrebné je podľa agentúry taktiež zjednodušiť poskytovanie víz, dobudovať dopravnú infraštruktúru, zvýšiť počet priamych leteckých spojení Slovenska s inými krajinami ako aj zlepšiť kvalitu absolventov odborných škôl a kvalifikáciu zamestnancov v sektore služieb cestovného ruchu. SACR upozorňuje taktiež na potrebu zefektívniť kontrolné mechanizmy, čím by sa zabránilo opakovaniu sa blamáži, akou bolo zrušenie tohtoročnej Deaflympiády vo Vysokých Tatrách.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM