Nina Táborská Rôzne

Na ulici si ich možno nevšimnete, na Hlavnej stanici ich však neprehliadnete. Čo všetko majú za sebou Nosiči batožiny?

O chvíľu to bude rok, čo občianske združenie Proti prúdu, ktoré je vydavateľom časopisu Nota bene, predstavilo na bratislavskej Hlavnej stanici jedinečný projekt Nosičov batožiny. Doteraz odniesli približne 220 ton batožiny. A to nie je všetko.

Ilustračný obrázok k článku Na ulici si ich možno nevšimnete, na Hlavnej stanici ich však neprehliadnete. Čo všetko majú za sebou Nosiči batožiny?
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Za výnimočnou myšlienkou Nosičov batožiny stojí čitateľka Nota bene Andrea Kundrová, ktorej nápad skrsol v hlave priamo na stanici, keď potrebovala pomôcť s ťažkou batožinou. Nápad si nenechala pre seba a oslovila riaditeľku časopisu Sandru Tordovú. Po roku príprav sa tak koncom minulého roka jej nápad stal realitou.

Ľudia bez domova sú zvyčajne vnímaní v roli tých, ktorým treba pomôcť. Všetko však môže byť inak. Vďaka programu Nosiči batožiny sú to práve ľudia bez domova, ktorí pomáhajú. Zaškolení boli priamo na mieste. Hrali rôzne scénky, hrané situácie, nacvičovali si oslovenia, ako sa chovať v istých situáciách,…

A že im to ide dobre, o tom svedčí aj aktuálna miništatistika:

  • Nosiči odniesli v priemere 2 tony batožiny za službu (dohromady cca 220 ton batožiny)
  • Odpracovali 110 služieb na stanici
  • Odniesli priemerne 200 a viac kusov batožín za službu
  • Priemerná váha batožiny: +/- 10kg
  • Počet doteraz zapojených nosičov z radov predajcov: 10

Prečítajte si tiež: Nosiči batožín zaškolili nového pomocníka: Známy Juraj Kemka vymenil sošku OTA za kufre

Aby združenie zvýšilo šance ľudí bez domova nájsť si stabilné zamestnanie, súčasťou tohto jedinečného projektu je aj pilotný program odlžovania. V rámci tohto programu sú nosičom zduplikované všetky peniaze, ktoré si odložia zo svojej mzdy na splatenie dlhov. Práve tak sa podarilo znížiť ich dlhy až vo výške 9-tisíc eur na osobu.

Od apríla sú Nosiči prítomní na stanici každý pracovný deň od 9:00 do 13:00. Pôvodne pracovali tri dni v týždni, ľudia si však začali prispôsobovať svoje cestovné poriadky podľa nich.

Ďalšou výraznou zmenou je, že zo zamestnávania na dohodu o pracovnej činnosti prešli Nosiči na zamestnávanie cez trvalé pracovné úväzky a piati z nich už pracujú na polovičný pracovný úväzok.

Nosiči, v ktorých koži sú ľudia bez domova, sa takýmto spôsobom zbavujú svojich dlhov a postupne si osvojujú pracovné návyky. Všimnúť si ich na Hlavnej stanici nie je ťažké. Oblečené majú špeciálne uniformy, ktoré boli ušité priamo na túto príležitosť. Počas leta dokonca dostali aj nové letné uniformy.

Projekt sa navyše teší veľkému úspechu nielen doma, ale aj za hranicami. Viac sa dočítate tu: Bratislavskí Nosiči batožín bodovali za hranicami. Jedinečný projekt získal prestížne ocenenie

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM