Anton Hrachovský Futbal

Na Wembley čaká futbalový šláger: Angličania privítajú slovenských sokolov

Povzbudená nesmierne dôležitým víťazstvom 1:0 nad Slovinskom nastúpi slovenská futbalová reprezentácia v pondelok 4. septembra v londýnskom Wembley proti veľkému favoritovi. V ďalšom stretnutí kvalifikácie MS 2018 nás čaká Anglicko.

Ilustračný obrázok k článku Na Wembley čaká futbalový šláger: Angličania privítajú slovenských sokolov
Zdroj: TASR

Bude to šláger F-skupiny a súčasne súboj prvého tímu tabuľky s druhým, v ktorom nebude na tíme trénera Jána Kozáka ležať ťarcha bezpodmienečného bodového zisku. Pravda, tento fakt neznižuje chuť ani odhodlanie Slovákov potrápiť súpera a pokúsiť sa bodovo ho olúpiť. Víťazstvom by sa dostali pred Anglicko na pozíciu lídrov skupiny a zároveň do obrovskej výhody z hľadiska postupových prepočtov pred októbrovým vyvrcholením kvalifikácie.

Aj so Škrtelom a Ďuricom?

„S Anglickom sa rátajú body rovnako ako s Maltou, nepôjdeme si ani do Wembley niečo zľahčiť. Keď mužstvo vyhrá, ľahšie sa regeneruje. Verím, že trafíme zostavu aj v pondelok,“ povedal po víťaznom súboji so Slovinskom 63-ročný lodivod slovenského tímu, ktorý proti favoritovi skupiny môže počítať s oboma stopérmi Martinom Škrtelom aj Jánom Ďuricom. Tí v piatkovom dueli pauzovali pre trest za žlté karty, v strede obrany ich však plnohodnotne nahradili Norbert Gyömbér a Milan Škriniar.

Slováci s Angličanmi otvorili kvalifikáciu, navlas presne pred rokom (4. septembra v Trnave) sa zrodilo víťazstvo „Albiónu“ 1:0, ktoré zariadil v nadstavenom čase Adam Lallana. Ten momentálne pre zranenie nefiguruje v kádri kormidelníka „troch levov“ Garetha Southgatea, ktorý práve po dueli so Slovenskom nahradil na lavičke Sama Allardycea usvedčeného z korupčného správania. O obrovskú osobnosť prišli Angličania v útoku, keď sa iba prednedávnom rozhodol ukončiť kariéru rekordér v počte reprezentačných gólov Wayne Rooney.

Malťania na rozohranie

Pred zápasom so Slovenskom mali Angličania absolvovať povinnú jazdu na Malte, ale napokon sa na ceste za tromi bodmi potrápili. Bezgólový prvý polčas na ich šťastie vzali ako varovný signál a po zmene strán nasúkali outsiderovi štyri góly, dvakrát sa presadil muž zápasu Harry Kane. „Malťania hrali desiati pod loptou a proti takému súperovi sa vždy útočí ťažko. Napokon sme však splnili našu úlohu a teraz sa musíme skoncentrovať na zápas so Slovenskom. Vieme, že v prípade pondelňajšieho víťazstva by sme sa veľmi priblížili k prvému miestu v skupine, o ktoré nám ide,“ vyhlásil útočník Tottenhamu Hotspur.

Tréner Southgate i hráči sa v Ta'Qali stali objektmi niektorých nemilých pokrikov svojich krajanov na tribúnach. „Musíme to akceptovať. Zažil som to aj ako hráč, pár rýchlych gólov dokáže otočiť mienku fanúšikov. Je to súčasť nosenia reprezentačného dresu. Ak by sme týmto výsledkom hrali proti Nemecku, nikto by nepochyboval o našom výkone. Aj teraz sme dominovali, len chvíľu trvalo, kým sme strelili góly,“ vysvetlil Southgate. Ten možno pristúpi k obmeneniu základnej zostavy, k dispozícii má útočníkov Daniela Sturridgea, Jermaina Defoa či Marcusa Rashforda, ktorý urobil v piatok dobrý dojem po príchode na ihrisko z lavičky. „Musíme sa zlepšiť, pozrieme si opakovanie tohto duelu. Podali sme profesionálny výkon so solídnou defenzívou a vsietili sme góly. Vyplývajú z toho pozitíva, ale stále máme na čom pracovať,“ vyhlásil kapitán mužstva Jordan Henderson. Southgate dodal, že proti Slovensku záleží jedine na výsledku: „Odohral som mnoho kvalifikačných súbojov, málokedy to bolo jednoduché. Podstatné je premeniť šance.“

Šanca skorigovať vzájomnú bilanciu

Slováci z piatich vzájomných duelov s Anglickom prehrali štyri, v základnej skupine na EURO 2016 sa v St. Étienne zrodila bezgólová remíza. „Vo futbale sa rodí veľa divokých výsledkov, prečo by sme jeden nemohli spraviť aj my v Londýne? Bude to náročné, ale lopta je guľatá. Nemáme čo stratiť. Dôležité bolo zdolať Slovincov a udržať ich za nami. No určite sa pokúsime potrápiť aj Angličanov,“ skonštatoval útočník Adam Nemec.

Dosiaľ posledná návšteva v 90-tisícovom futbalovom chráme Wembley nedopadla pre slovenský tím dobre, 28. marca 2009 prehral (hoci len v príprave) 0:4. Brankár Martin Dúbravka nemal proti Slovincom veľa práce, nesmerovala na neho žiadna priama strela. V Anglicku bude legionár pražskej Sparty pravdepodobne vo väčšej permanencii. „Je na trénerovi, či mi dá šancu. Pevne verím, že áno. Samozrejme, zahrať si vo Wembley je obrovské lákadlo, ale treba zostať nohami na zemi. Je to kvalifikačný zápas, na ktorý sa musíme v hlavách dobre pripraviť,“ vyhlásil Dúbravka, ktorý medzi žrďami zastupuje zraneného Matúša Kozáčika.

Zápas Anglicko – Slovensko povedú francúzski rozhodcovia, ako hlavný Clément Turpin. Na čiarach mu budú pomáhať Nicolas Danos a Cyril Gringore. V priamom prenose prinesie stretnutie RTVS na Jednotke.

V záverečnom asociačnom termíne nastúpia Slováci v Škótsku (štvrtok 5. októbra o 20.45 h, Glasgow), v nedeľu 8. októbra o 18.00 h v Trnave uzavrú zápolenia v skupine proti Malte. Na finálový turnaj MS 2018 do Ruska postúpia priamo víťazi deviatich kvalifikačných skupín. Osem tímov z druhých miest odohrá v novembri dvojzápasovú baráž o zvyšné štyri miestenky.

kvalifikácia MS 2018, 8. kolo (pondelok 4. septembra, 20.45 h SELČ, v Londýne –1 hodina):
F-skupina:
Londýn/Wembley
Anglicko – SLOVENSKO /rozhodcovia: Clément Turpin – Nicolas Danos, Cyril Gringore (všetci Fr.)/
predpokladaná zostava SR: Dúbravka – Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan – Škriniar, Lobotka – Mak, Hamšík, Weiss – Nemec

najbližší program F-skupiny:

pondelok 4. septembra (20.45 h SELČ)

  • Ľubľana

    Slovinsko – Litva /rozhodcovia: Kovács – Marinescu, Artene (všetci Rum.)/

  • Glasgow

    Škótsko – Malta /Kehlet – Larsen, Sorensen (všetci Dán.)/

    tabuľka F-skupiny:

    1. Anglicko 7 5 2 0 14:2 17

    2. SLOVENSKO 7 5 0 2 13:4 15

    3. Škótsko 7 3 2 2 12:10 11

    4. Slovinsko 7 3 2 2 6:4 11

    5. Litva 7 1 2 4 6:14 5

    6. Malta 7 0 0 7 2:19 0

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM