Veronika Ondo-Cholewová Regióny Rôzne Zo Slovenska

Na Zemplíne chcú ponúknuť turistom ďalšiu atrakciu: Túto historickú stavbu plánujú obnoviť!

Na Zemplíne sa chcú postarať o ďalšie turistické lákadlo. Také sú plány známej dediny, ktorá chce dať obnoviť pozoruhodnú historickú stavbu.

Ilustračný obrázok k článku Na Zemplíne chcú ponúknuť turistom ďalšiu atrakciu: Túto historickú stavbu plánujú obnoviť!
Zdroj: Obec Vinné

Obec Vinné (okr. Michalovce) chce turistom a rekreantom zo Zemplínskej šíravy a Vinianskeho jazera ponúknuť ďalšiu zaujímavú atrakciu. V pláne má obnovu historickej sýpky, z ktorej chce urobiť obecné múzeum zamerané na vinohradníctvo a históriu obce.

Historická stavba

Ako nás z Vinného informovali, budova sýpky je v dezolátnom stave a už nejakú dobu sa hovorí o jej rekonštrukcii. „Ešte v lete sme začali jednať s profesionálmi, ktorí sa venujú obnove historických objektov. I keď sýpka nie je zaradená medzi pamiatkovo chránené objekty, myslíme si, že si vyžaduje citlivejší prístup, nakoľko ide o historickú stavbu, ktorých už v našej obci mnoho nie je,“ uviedli pre náš spravodajský portál z obce.

Sýpka je podľa informácii obce relatívne stará a hrubý odhad veku spodnej časti budovy s pivnicou môže siahať až do stredoveku. Na budove bádať viaceré stavebné etapy, pravdepodobne realizované v 19. a 20. storočí.

„K týmto zisteniam sme sa dopracovali po obhliadke a zameraní objektu, ktoré prebiehalo v mesiaci august. Dnes už máme kompletné zameranie stavby,“ zverejnila obec. Momentálne sa vypracúva projekt strechy, ktorý je podľa obce najdôležitejší, keďže do sýpky zateká.

Aj na degustácie

Zaujímalo nás aj to, prečo sa sýpka nazýva aj kasárňou. „Je možné, že za čias Rakúsko-Uhorska ju vojsko využívalo ako kasáreň,“ uviedla obec. Viac by vraj možno priniesol archívny výskum. Stavba nemá žiadne obranné prvky, ktoré by nasvedčovali vojenskému využitiu. Ide o hospodársku stavbu, ktorej pivnica sa využívala na uskladnenie vína. V sýpke sa našli aj pôvodné sudy a klenba vínnych pivníc. Na sudoch sa nachádzala jedinečná vzácna pleseň.

Vo Vinnom by radi v sýpke zriadili obecné múzeum zamerané na vinohradníctvo a históriu obce. „Horné priestory by sme využili ako galériu, či miestnosť na premietanie a podobne,“ prezradili z obce. Milovníkov vína zase poteší informácia, že pivnica by podľa plánov mala slúžiť nielen ako expozícia, ale aj na degustácie vín.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM