Regióny Správy

Na Zemplínskej šírave ukončili rekonštrukciu bezpečnostného priepadu: Za rekordný čas a za 920 000 eur

V Zalužiciach v okrese Michalovce odovzdali zrekonštruovanú protipovodňovú stavbu bezpečnostného priepadu na Zemplínskej Šírave. Rekonštrukcia stála okolo jeden milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Na Zemplínskej šírave ukončili rekonštrukciu bezpečnostného priepadu: Za rekordný čas a za 920 000 eur
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Rekonštrukciou približne za jeden milión eur prešiel bezpečnostný priepad vodnej stavby Zemplínska šírava. Bezpečnostný priepad šíravy je dôležitý z hľadiska protipovodňovej ochrany. V prevádzke je už niekoľko desaťročí. Realizáciu jeho obnovy podporila finančne Európska únia.

Protipovodňová ochrana

„Táto vodná stavba má už polstoročie a je preto logické, že sa na jej materiáloch a konštrukciách podpísal aj zub času. Ak sme chceli zabezpečiť spoľahlivosť a technickú bezpečnosť tejto stavby aj na ďalšie polstoročie, bolo nevyhnutné tento bezpečnostný priepad zrekonštruovať,“ povedal minister životného prostredia Peter Žiga, ktorý dnes obnovené dielo spolu s vodohospodármi uviedol do užívania. Zdôraznil, že hoci sa Zemplínska šírava spája skôr s rekreáciou či rybárstvom, jej najdôležitejšou úlohou je ochrana pred záplavami. Vodná stavba zabezpečuje ochranu pre 45.000 obyvateľov Michaloviec a ďalších obcí v okolí a predstavuje jedno z najväčších protipovodňových opatrení na Slovensku. Svoj strategický význam dokázala hlavne počas veľkých povodní napríklad v rokoch 1999 a 2010.

Rekordný čas

Ako informoval generálny riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Supek, opravu priepadu pri obci Zalužice zrealizovali za rekordný čas. Práce prebiehali od septembra do októbra tohto roka. Oproti pôvodným plánom sa však začali o niečo neskôr, čo spôsobil dlhšie trvajúci proces verejného obstarávania. „Základnou časťou rekonštrukcie tohto výpustného objektu boli štyri ucelené celky. Išlo o obnovu podzákladia celej hate triskovou injektážou, ďalšími objektmi boli vtokové a výtokové krídla a posledným objektom bola rekonštrukcia bezpečnostného vývaru dole pod haťou vrátane trvalého prepúšťania,“ priblížil Supek.

Pochádza z roku 1961

V prípade stavby pri obci Zalužice ide o betónový, gravitačný, voľný, nehradený priepad. Budoval sa v rokoch 1961 až 1966. Slúži na odvedenie vody zo Zemplínskej šíravy do odpadového kanála pomocou korunových nehradených priepadov, hradeného dnového výpustu a výpustu v deliacom pilieri. Segment sa zatvára elektricky a má vlastné hradiace teleso, šikmé ramená s ložiskami a armatúry muriva, ktoré sú kotvené do betónu.

Rekonštrukcia bezpečnostného priepadu je jednou z 20 investičných akcií financovaných z Kohézneho fondu Európskej únie v rámci Operačného programu Životné prostredie. Vodohospodári chcú mať všetky projekty ukončené do konca tohto roka. V rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia je do roku 2020 vyčlenených na protipovodňovú ochranu približne 400 miliónov eur.

Foto: ilustračné

Môže vás zaujímať:

Zo šíravskej hrádze sa stala nevídaná atrakcia: Robotníci v nasadení, ľudia si našli cestičky! FOTO

Na šíravskej hrádzi sa začalo stavať: Investícia za milión

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM