Jakub Forgács Regióny Kultúra

Nadšenci kultúry sa majú na čo tešiť. Najstarší festival svojho druhu opäť vo Zvolene

Už po 29. raz sa uskutoční najstarší festival alternatívnej kultúry. Najväčšou novinkou tohto ročníka bude bohatá filmová ponuka.

Ilustračný obrázok k článku Nadšenci kultúry sa majú na čo tešiť. Najstarší festival svojho druhu opäť vo Zvolene
8
Galéria
Zdroj: TASR

Víkend atraktívneho divadla (VAD), ktorý je najstarším neštátnym festivalom alternatívnej kultúry na Slovensku, uzavrie v novembri svoju tretiu dekádu existencie 29. ročníkom. Napriek tomu, že organizátori nemôžu v tomto roku počítať s dotáciou z Fondu na podporu umenia, program bude bohatý a rozdelený opäť do štyroch dní (16.-19.11.).

Ako za organizátorov informoval Tomáš Kršňák, najväčšou novinkou tohto ročníka bude bohatá filmová ponuka. „Celovečerné dokumenty sa dotýkajú nášho života, priestoru, v ktorom sa pohybujeme, ktorý formuje nás a ktorý, naopak, my spoluformujeme,“ uviedol.

Pôjde najmä o tohtoročné premiéry. Diváci uvidia film o Richardovi Müllerovi Nespoznaný, film Mečiar o kontroverznom politikovi a tiež film Ťažká voľba o Rómoch.

Po rokoch sa vráti do Zvolena Divadlo Bolka Polívku s predstavením Šesť tanečných hodín v šiestich týždňoch s charizmatickou Chantal Poullain v hlavnej úlohe, tradiční hostia GUnaGU z Bratislavy a Disk z Trnavy a predstaví sa aj Divadlo Andreja Bagara v Nitre s hrou Laca Keratu Dobro. „Zvlášť chceme upozorniť na medzinárodný projekt Petra Butka a divadla VHV Petrovec, ktorý žne úspechy aj na medzinárodných festivaloch s hrou Birds in the House,“ pripomenul Kršňák.

Aj hudobná ponuka je pestrá. „Ponúkneme projekt Deža Ursinyho Peter a Lucia s Kubom Ursinym a Dorotou Nvotovou a veľkým lákadlom nesporne bude český jazzový gitarista svetového formátu Rudy Linka. Vo svojom hudobno-slovnom programe bude hrať a spomínať na osobnosti, s ktorými spolupracoval, ako sú napríklad John Scofield, John Abercrombie, George Mraz a ďalší,“ priblížil. Vo Zvolene sa po prvý raz predstaví aj slovenský Objav roka 2016 Katarína Máliková.

„Nebude chýbať ani diskusia, tentoraz venovaná umelcovi Petrovi Kalmusovi a jeho novému katalógu, pretože v súčasnom období informačnej presýtenosti sociálnych sietí, si síce mnohí myslia, že ho poznajú, kritizujú až urážajú, no o jeho tvorbe väčšinou nič nevedia.“

Foto: ilustračné

Víkend atraktívneho divadla
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM