Rastislav Búgel Správy Rôzne

Nájdené parožie radšej domov neberte, zber zhodov vás môže vyjsť pekne draho

V posledných týždňoch dochádza k zhadzovaniu parožia u jelenej zveri. Zber takzvaných zhodov je však na Slovensku zakázaný.

Ilustračný obrázok k článku Nájdené parožie radšej domov neberte, zber zhodov vás môže vyjsť pekne draho
Zdroj: TASR

Informuje o tom Poľovnícke združenie Javor z Podolínca. Zbierať zhody podľa zákona o poľovníctve môže len ten poľovník, ktorý má povolenie užívateľa poľovného revíru a toto povolenie ma zapísané v povolenke na lov.

„Zozbieranie zhodov užívateľom poľovného revíru slúži poľovnému združeniu aj ako informačná databáza pre posúdenie kvality populácie jelenej zveri v príslušnom poľovnom revíri,“ informuje združenie na internetovej stránke mesta Podolínec.

Za neoprávnený zber zhodov môže byť uložená pokuta až do výšky 3000 eur v prípade fyzickej osoby, pokiaľ ide o právnickú osobu, pokuta je od 5000 do 15 000 eur. „Vzhľadom na skutočnosť, že sa z roka na rok v našom chotári zintenzívňuje zber parožia, ba dokonca vznikajú organizované skupiny pre zber zhodov s cieľom obchodovať s nimi, poľovnícke združenie zintenzívnilo monitorovanie a kontrolu tejto nelegálnej činnosti,“ dodalo poľovnícke združenie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM