Rôzne

Najlepšia pôrodnica bola na západe Slovenska. Rozhodnite, kde sa rodí najlepšie

Rebríček najlepších slovenských pôrodníc vychádza zo skúseností mamičiek. Ako obstáli mestá v poslednom celoslovenskom hlasovaní a kde môžete hlasovať tento rok?

Ilustračný obrázok k článku Najlepšia pôrodnica bola na západe Slovenska. Rozhodnite, kde sa rodí najlepšie
Zdroj: TASR

Najlepšou pôrodnicou bolo podľa celoslovenského hodnotenia rodičiek za rok 2014 bratislavské Sanatórium Koch. Po pôrode z neho odchádzalo spokojných deväť z desiatich žien. Nasledovala Univerzitná (UN) nemocnica Martin s takmer 87 percentami a Nemocnica v Krompachoch s približne 86 percentami.

Rozhodnúť o kvalite slovenských pôrodníc za vlaňajšok môžete aj tento rok. Ak ste rodili v roku 2015, oznámkujte dané zariadenie a staňte sa súčasťou celoslovenského hodnotenia pôrodníc.

Najlepšia trojka

Z posledného celoslovenského hodnotenia pôrodníc za rok 2014 vyplynulo, že do prvej trojky sa dostali zariadenia z každého kúta krajiny – svoje zastúpenie tu má západné, stredné i východné Slovensko.

Jednotka – bratislavské sanatórium Koch a dvojka – pôrodnica UN v Martine si polepšili oproti predošlému hlasovaniu o jedno miesto. Víťaz predchádzajúceho roka – vranovská nemocnica spadol až na desiate miesto. Top 3 uzatvára nemocnica v Krompachoch.

Viac než 3400 mamičiek, ktoré sa zapojili do hlasovania, sa zhodlo, že úroveň pôrodníc a prístup personálnu sa oproti predchádzajúcemu obdobiu o čosi zlepšil. Naopak, mierny pokles nastal v ukazovateli prítomnosť sprevádzanej osoby na pôrodnej sále.Vysoko nad celonárodným priemerom sa v tomto parametri udržali NsP Sv. Lukáša v Galante, LNsP Liptovský Mikuláš, Nemocnica Banská Štiavnica, UN Martin a Sanatórium Koch.

V náručí matky

Na rozdiel od úbytku možností na pôrod s blízkym človekom stúpol počet žien, ktoré uviedli, že mohli byť s novorodencom hneď po pôrode. Prvýkrát sa v sále „objalo“ s bábätkom 64,63 percenta žien, takmer polovica z nich s ním ostala v kontakte aj ďalšie dve hodiny. V tomto smere sa v oboch prípadoch do prvej trojky najlepších prebojovali NsP Dunajská Streda a Sanatórium Koch.

Zlepšenie oproti roku 2013 nastalo podľa rodičiek tiež v ochote personálu načúvať ich individuálnym potrebám. Ženy, ktoré sa zapojili do hodnotenia, cítili silnejšiu podporu od zdravotníkov počas pôrodu a lepšie hodnotili dodržiavanie súkromia a intimity.

Názory odborníkov

Odborníci vidia priestor na zlepšenie najmä v oblasti predpôrodnej prípravy a podpore dojčenia. Negatívne hodnotia vysoký počet cisárskych rezov. Každoročne tak príde na svet takmer tretina novorodencov. V roku 2014 sa pritom narodilo celkovo viac ako 55-tisíc detí a fungovalo 54 pôrodníc.

Aké sú vaše skúsenosti so slovenskými pôrodnicami? Zapojte sa do hlasovania za rok 2015 a oznámkujte vaše zdravotnícke zariadenie.

Prvá desiatka roka 2014:

Poradie Pôrodnica Percentá Počet hlasov
1. Sanatórium Koch 92% 87
2. UN Martin 86,67% 157
3. Nemocnica Krompachy 85,82% 111
4. VN Komárno 85,78% 101
5. Nemocnica Bánovce nad Bebravou 85,33% 46
6. Nemocnica Košice – Šaca 83,55% 93
7. LNsP Liptovský Mikuláš 83,14% 45
8. DONsP Dolný Kubín 82,43% 41
9. UN Bratislava Kramáre 82,35% 154
10. Vranovská nemocnica 81,98% 63

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM