Martin Sýkora Zo Slovenska

Najtvrdšia zima za 5 rokov: Tatranské cesty sa budú opravovať vo veľkom

Príchod jari odhalil stav tatranských ciest. Z pohľadu cestárov najtvrdšia zima za ostatných päť rokov spôsobila viacero dier, výtlkov a rozbitých úsekov. S tým neoddeliteľne súvisia opravy a vysprávky.

Ilustračný obrázok k článku Najtvrdšia zima za 5 rokov: Tatranské cesty sa budú opravovať vo veľkom
Foto: Martin Sýkora

Na vysprávky stovky ton asfaltu

Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš inicioval stretnutie s riaditeľom Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK), oblasť Poprad Mariánom Barillom, na ktorom pripravili plán opráv ciest. „S riaditeľom Barillom sa po zime stretávame pravidelne každý rok, kedy hodnotíme aktuálny stav ciest a konzultujeme naše požiadavky na bežnú údržbu aj na investičné akcie,“ povedal Mokoš. Riaditeľ cestárov s primátorom pripravili plán opráv úseku s dĺžkou 44 km – od západnej hranice okresu Poprad po križovatku v Tatranskej Kotline. Do komunikácie pôjde takmer 30 tisíc eur.

„Na zabezpečenie vysprávok po zime máme na tatranské cesty predbežne plánovaných 354 ton asfaltového betónu. Tento objem môže byť v prípade potreby navýšený,“ potvrdil Barilla.

Vysprávky tatranských ciest patria medzi priority podtatranských cestárov. „Tatry sú turistami najviac navštevovaným regiónom v Prešovskom kraji a spolu s Bratislavou patria medzi najviac navštevované miesta na Slovensku. Sú našou vizitkou a podľa nich si návštevníci tvoria obraz o úrovni Slovenska. Preto plánujeme z Tatier odísť, až kým budú cesty kompletne vyčistené a vyspravené,“ dodal popradský riaditeľ SÚC PSK. „Mesto Vysoké Tatry sa rozprestiera na ploche 360 km2 a svojou rozlohou patrí medzi najväčšie mestá v Slovenskej republike. Preto je súčinnosť so správcom cesty pre nás veľmi dôležitá,“ vysvetlil tatranský primátor.

Foto: Martin Sýkora

Rekonštrukcia cesty z Popradu do Tatier

Najväčšou akciou roka 2018 by mala byť rekonštrukcia cesty z Popradu do Starého Smokovca. „Je to najfrekventovanejší vstup do nášho krásneho mesta a mal by tak aj vyzerať,“ zhodnotil Mokoš. Na modernizáciu cesty II/534 Poprad – Starý Smokovec bolo schválených 3 876 873,27 eur. Dĺžka úseku, ktorý prejde zásadnou rekonštrukciou, je 5,273 km. 85 percent nákladov na rekonštrukciu pokryjú prostriedky z eurofondov, 10 % poskytne štátny rozpočet a len 5 % budú vlastné zdroje Prešovského samosprávneho kraja. „Ak verejné obstarávanie prebehne podľa plánu, začatie prác predpokladám na druhý polrok 2018,“ konštatoval Barilla.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM